fbpx

Nordic Marbella Invest

5 viktiga saker om arvsskatt och gåvoskatt i Spanien

En person sitter vid ett skrivbord och med massa papper framför sig och räknar med en miniräknare.

Arvsskatt och gåvoskatt i Spanien → Så fungerar det!

Funderar du på att köpa bostad i Spanien, eller äger du kanske en bostad i Spanien och undrar hur det ligger till med arvs- och gåvoskatten? Det svarar vi på i den här artikeln.

 

5 upplysningar om arvsskatt och gåvoskatt i Spanien

 1. Arvsskatten är olika beroende på region
 2. Utlänningar betalar lika mycket som fast boende
 3. Olika arvingar betalar olika mycket i skatt
 4. Du måste betala din arvsskatt inom 6 månader
 5. Det är en bra idé att prata med en advokat

 

Nedan berättar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

 

1.   Arvsskatten skiljer sig beroende på region

Arvsskatten och gåvoskatten är olika beroende på var i Spanien du har din bostad. Då skattetabellerna skiljer sig kraftigt åt, och då skattetabellerna ofta ändras, är det en bra idé att kontakta en advokat som är specialist på dessa typer av frågor.

 

Värt att tänka på är att Andalusien (där Costa Del Sol ligger) är en av de regioner som har de lägsta gåvo- och arvsskatterna i hela Spanien.

 

2.   Alla betalar lika mycket arv- och gåvoskatt i Spanien

Du betalar lika mycket arvs- och gåvoskatt i Spanien oavsett om du är fast boende i Spanien eller inte. Med andra ord betalar du exakt lika mycket gåvo- och arvsskatt skatt som spanjorerna.

 

Det spelar inte heller någon roll om du har rötter i ett annat EU-land (som Sverige), då samma skattesatser gäller i vilket fall. Värt att notera är att det finns regler om obligatoriska arvingar i Spanien precis som i Sverige.

 

Läs mer: Så fungerar det med skatter på bostäder i Spanien

 

3.   Olika arvingar betalar olika mycket

Det finns fyra typer av arvingar:

 • Arvinge typ I
 • Arvinge typ II
 • Arvinge typ III
 • Arvinge typ IV

 

Mycket nära släktingar såsom barn (adopterade barn inkluderas här), äkta make och äkta hustru, sambos och barnbarn är arvingar av typ I och II. De har i princip alltid den lägsta skattesatsen, men värt att tänka på är att gåvo- och arvsskattesatser skiljer sig enormt i Spanien.

 

Mer avlägsna släktingar räknas som arvingar typ III och IV. Bland dessa typer av arvingar räknas bland annat kusiner, farbröder och utomstående. Dessa arvingar betalar i regel mest skatt, då de inte står lika nära den avlidne/gåvogivaren jämfört med arvingar av typ I eller II.

 

Läs mer: Så fungerar det med pensionsskatt i Spanien.

 

4.   Du har i regel 6 månader på dig att betala

Vanligtvis är det en tidsram på 6 månader som gäller för arvs- och gåvoskatt-inbetalningar. Den tidsramen kan utvidgas med 6 månader i stöten om särskilda skäl föreligger.

 

Om du behöver mer tid på dig att betala är det en bra idé att anlita en advokat som kan hjälpa dig ta fram en motivering som spanska myndigheter godkänner.

 

5.   Skaffa en advokat

Att skaffa en spansk advokat är alltid en bra idé. Vi kan inte ge dig träffsäkra råd inom arvs- och gåvoskatt. Men vi bor faktiskt på Costa Del Sol och vet således vilka advokater som är att lita på.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ett svar

 1. Hej, och tack för bra och tydlig info.
  Har en fråga gällande skatter vid köp av lägenhet. Räknas lägenhet också som fastighet, eller är det bara hus som är fastigheter ?
  Betalar jag då IBI och No resident, (Modelo 210 ) skatt som ägare till en lägenhet i Spanien om jag vistas här ett par månader om året?
  Mvh
  Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win