fbpx

Nordic Marbella Invest

Så fungerar det att bo i Spanien men jobba i Sverige!

En kvinna sitter och jobbar online framför sin dator

Så är det att jobba i Sverige men bo i Spanien

Att arbeta i Sverige men bo i Spanien är populärt, men det finns samtidigt saker du ska tänka på. Samtliga av dessa saker tar vi upp i den här artikeln.

 

Skatteverkets regler

När du bor i Spanien men jobbar i Sverige är du antingen obegränsat skattskyldig eller begränsat skattskyldig i Sverige.

 

Obegränsat skattskyldig

Du är obegränsat skattskyldig om du uppfyller minst ett av dessa krav:

 

  1. Du äger eller hyr en bostad i Sverige. Du är alltså skriven i Sverige.
  2. Du övernattar i Sverige minst cirka en gång per vecka.
  3. Du har en väsentlig anknytning till Sverige såsom man, fru eller barn.

 

När du är obegränsat skattskyldig är du tvungen att betala skatt i Sverige på hela din inkomst, oavsett var du arbetar ihop dina pengar.

 

Läs mer: Så fungerar det att starta företag i Spanien.

 

Begränsat skattskyldig

När du är bosatt i Spanien och inte har några stadigvarande vistelser i Sverige eller någon anknytning till Sverige, då är du begränsat skattskyldig. I det fallet betalar du bara svensk skatt på den del av inkomsten som har en svensk källa.

 

Som begränsat skattskyldig är lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) tillämpningsbar.

 

Du kan även bli beskattad enligt Inkomstskattelagen. Den skattesats som gäller där är högre jämfört med om du är SINK-beskattad, men samtidigt har du avdragsrätt vilket du inte har enligt SINK.

 

Vi rekommenderar att du rådgör med en advokat innan du bestämmer dig gällande om du vill skatta enligt SINK eller Inkomstskattelagen.

 

Läs mer: Så hittar du jobb i Spanien.

 

Är du begränsat eller obegränsat skattskyldig?

Kontakta Skatteverket för att få reda på om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig. Värt att notera är att de generellt inte tipsar dig om hur du betalar mindre skatt, totalt sett. För att få sådana råd rekommenderar vi att du kontaktar en advokatbyrå som är specialister inom finans.

 

Solkusten är företagarvänligt

Spanska Solkusten, det vill säga Costa Del Sol, är ett företagsvänligt område. För att nämna ett exempel på det är det enkelt att hyra in dig på ett kontorshotell på Solkusten, så att du således slipper arbeta ifrån din egen lägenhet eller ditt eget hus om du inte vill göra det.

 

Läs mer: Så fungerar det med inkomstskatt i Spanien.

 

Hur fungerar det med sjukvård och försäkringar?

Som svensk har du rätt till samma sjukvård som spanjorerna, och det finns ett flertal försäkringar som svenska företag erbjuder som även gäller i Spanien. För att nämna ett exempel erbjuder försäkringsbolaget IF en Bo Utomlands-försäkring som gäller i upp till 5 år i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ett svar

  1. Hej Felicia, jag hade tänkt att jobba halva året i Spanien o halva i Sverige…men då jag har en 10 åring i Sverige så måste jag alltså skatta i Sverige för dom månader jag jobbat i Spanien?
    Mvh Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win