fbpx

Nordic Marbella Invest

Fastighetsskatt i Spanien → Så fungerar det!

Papper ligger på et bord och tre högar med mynt ligger ovanpå. ordet skatt på engslska (tax) är skrivet med bokstavstärningar som står på mynthögarna.

Fastighetsskatt i Spanien

Vad ligger fastighetsskatten på i Spanien egentligen, och vad avgör hur mycket fastighetsskatt du måste betala? Det tar vi reda på nu.

 

Så fungerar det med fastighetsskatt i Spanien

 

IBI-skatt (kommunal fastighetsskatt)

I Spanien måste du betala kommunal fastighetsskatt som även kallas för IBI-skatt, oavsett om du är registrerad som bosatt (residenta) i Spanien eller inte. Fastighetsskatten beräknas på din bostads taxeringsvärde som i regel är lägre än marknadsvärdet. En normal fastighetsskatt på en bostad i Spanien ligger på mellan 200 och 1 000 euro/år.

 

IRNR-skatt (skatt för icke-residenta fastighetsägare)

Om du inte är fast boende i Spanien eller har några andra inkomster i landet, då ligger bostadsvärdet till grund för hur mycket fastighetsskatt du betalar. IRNR-skatten ligger idag vanligtvis på 24,75% av 1 % av taxeringsvärdet.

 

Så om du äger ett hus i Spanien med ett taxeringsvärde på 100.000 euro tar vi en procent av den summan, vilket är 1.000 euro. Dessa 1.000 euro ska du bara betala 24,75% av, så din slutliga IRNR-skatt ligger i detta fall på 245 euro (1000*0,245=245).

 

4 andra bostadsavgifter du kan behöva betala

1.   Gemenskapsavgift

Om du äger en bostad med gemensamma ytor är du enligt lag tvungen att betala en gemenskapsavgift som på spanska heter “la comunidad”. Det är vanligt att bostadsrättsföreningar har dessa typer av avgifter, och så även villaområden med exempelvis gemensam pool eller trädgård.

 

Läs mer: Så fungerar det med inkomstskatt i Spanien.

 

Vad gemenskapsavgiften ska ligga på bestäms en gång om året på ett styrelsemöte. Normalt sett brukar avgiften variera på mellan cirka 50 och 150 euro per månad.

 

2.   Sophämtningsavgift

Vissa kommuner kräver att du betalar en fast sophämtningsavgift till dem.

 

3.   Hemförsäkring

Om du lånat pengar till din bostad är det ett måste att teckna en hemförsäkring som i sin tur kostar mellan cirka 200 och 400 euro per år. Men även om du inte måste är det förstås alltid bra att teckna en hemförsäkring i vilket fall, som bland annat täcker brand och stöld.

 

4.   Förvaltningsavgift

Det är populärt att anlita ett förvaltningsbolag som i sin tur ansvarar för att alla skatter och avgifter som hör till din bostad betalas in till rätt myndigheter och företag. En vanlig avgift för att få sin bostad förvaltad av ett förvaltningsföretag ligger på cirka 125 euro per år.

 

Läs mer: Så fungerar det med arvsskatt i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win