fbpx

Nordic Marbella Invest

5 tips för att flytta till Spanien med barn → Så fungerar det!

Barn som leker vid ett träd i skymningen.

Allt om att flytta till Spanien med barn

Om du funderar på att flytta till Spanien med barn, då är denna artikel för dig. Här får du nämligen ta del av 5 tips som passar perfekt om du funderar på att bosätta dig med hela familjen i Spanien.

 

Är Spanien ett bra ställe att uppfostra sina barn?

Ja, det är en bra idé att flytta till Spanien med hela familjen. Det finns bland annat svenska skolor, vilket medför att det blir enkelt för barnen att skaffa vänner samt att lära sig det spanska språket. Som inflyttad hamnar du även i bra sällskap, då över 90 000 svenskar bor i Spanien.

 

Läs mer: Så mycket kostar det att flytta till Spanien.

 

Men även om det är en utmärkt idé att flytta till Spanien med sina barn är det samtligt en stor omställning att göra så. Av den anledningen presenterar vi nedan 5 tips som underlättar för alla som vill flytta till Spanien med familjen.

 

5 tips när du flyttar till Spanien med barn

  1. Hitta ett lämpligt boende.
  2. Hitta en bra skola till dina barn.
  3. Lär dig (och resten av familjen) spanska.
  4. Introducera barnen till Spaniens matkultur.
  5. Var social och skaffa vänner.

 

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

 

1.   Hitta ett bra boende

När du först anländer till Spanien kan det vara nödvändigt att hyra ett boende under en kortare period. Två vanliga anledningar till att nyanlända svenskar först väljer att hyra sitt boende är att de inte bestämt sig för var i Spanien de vill bo, eller för att huset ännu inte är inflyttningsklart.

 

Värt att notera är att du både kan ta med hunden till Spanien samt kan ta med dig katten till Spanien. Tack vare det behöver du inte sälja eller placera om ditt husdjur.

 

2.   Hitta en bra skola

Det finns många bra skolor i Spanien. En av de mest populära svensk-spanska skolorna är Svenska skolan i Marbella. Men du måste inte skriva in dina barn i en svensk-spansk skola, då du lika gärna kan välja att låta dina barn gå på en vanlig spansk skola som drivs av staten.

 

Det kan vara värt att tänka på att små barn oftast lär sig spanska på ett enklare sätt än äldre barn och vuxna. Utöver det kan en internationell eller svensk skola vara en bra idé, då många barn enklast knyter kontakter med barn i samma situation.

 

3.   Träna på spanskan

Bara för att det är bra sammanhållning bland Spaniensvenskar kan du inte räkna med att alla du möter pratar svenska eller engelska. I större städer kan du klara dig någorlunda med att prata engelska, men ett långsiktigt mål för alla i familjen bör vara att lära sig prata flytande spanska.

 

Lästips: Det är populärt att bo i Spanien men jobba i Sverige.

 

Det är därför en bra idé att träna på spanskan innan du flyttar. Att prata spanska med barnen vid specifika stunder, till exempel när alla äter, är en god idé. Huvudsaken är att alla har kul tillsammans i samband med att du och resten av familjen lär er spanska. Värt att lägga märke till är att barnen också kan lära sig spanska på egen hand via kostnadsfria onlinetjänster såsom Duolingo.

 

4.   Vänj barnen vid den spanska matkulturen

Oavsett om dina barn är lite kräsna när det kommer till maten är det en god idé att vänja dem vid de spanska köket. I princip alla barn tycker om albondigas (spanska köttbullar) och tortilla de patata (potatisomelett), som i sin tur är två utmärkta nybörjarrätter.

 

Vi dessa länkar hittar du ett svenskt recept för albondigas och ett svenskt recept för tortilla de patata. Så prova gärna att experimentera lite.

 

5.   Skaffa nya vänner på orten

Oavsett var du bosätter dig i Spanien är det viktigt att du lär känna såväl andra spaniensvenskar som lokalbefolkningen. Ju fler personer du och din familj lär känna, desto större är era möjligheter att få uppleva det bästa av den spanska kulturen.

 

Svar på vanligt ställda frågor

 

Behöver jag teckna en sjukvårdsförsäkring för mina barn?

Som svensk och således också EU-medborgare får du ta del av bra sjukvård i spanien. Varken du eller dina barn behöver ha någon privat sjukvårdsförsäkring, då ni alla får ta del av det spanska offentliga sjukvårdssystemet. Sjukvården i Spanien är för övrigt lika bra som den svenska.

 

Måste mina barn ha ett NIE-nummer?

Dina barn behöver inte ha ett NIE-nummer, men alla personer över 18 år måste ha det. Du får alltså skaffa ett NIE-nummer till dina barn, men fram tills dess att dina barn börjar betala skatt eller vill få tillgång till allmänna bidrag är det inte ett tvång att skaffa ett NIE-nummer till dem.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 svar

  1. För er info öppnas Swedish International School i Estepona-Marbella vid Costalita stranden alldeles intill Villa Padierna Padel club för alla stadier den 4 sept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win