Fördelar och nackdelar med att bo i Spanien
I den här artikeln ska vi gå rakt på sak och berätta om 15 fördelar och 15 nackdelar med att bo i Spanien.
20 fördelar med att bo i Spanien
- Det är enkelt att hitta god mat.
- Det är ett varmt klimat.
- Spanjorer är sociala.
- Det är billigt att bo och leva.
- Lokalbefolkningen är trevlig.
- Det finns många vackra städer.
- Du tjänar på att lära dig spanska.
- Det finns många svenskar i Spanien.
- Spanien har en mysig och levande kultur.
- Det finns många vackra stränder.
- I Spanien är folk i regel inte så stressade.
- Kvaliteten på sjukvården är utmärkt.
- Det är ljust i princip året om i Spanien.
- Det finns utmärkt kollektivtrafik och snabbtåg.
- Spanien är en säker plats med låg brottslighet.
- Spanien är husdjursvänligt.
- Det är enkelt att köpa bostad i Spanien.
- Det går snabbt att ta sig till/från Sverige.
- Det finns mycket att göra.
- Spanien är ett EU-land.
Nedan berättar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.
1. Det spanska köket är underbart
Det är enkelt att hitta god mat att äta i Spanien. Varje lokala region har sina specialiteter, men generellt är spanska viner, spansk ost och spanska snacks av väldigt god kvalitet.
2. Det är varmt och behagligt i Spanien
Vädret i Spanien är betydligt mer behagligt än det svenska, åtminstone om du gillar värme och sol. Under vinterhalvåret är det ofta mellan 15 och 20 grader, och i södra Spanien, till exempel Costa Del Sol, är det ofta över 20 grader varmt även under de “kyligaste” månaderna.
3. Spanjorer är generellt sociala
Personer som bor i Spanien är i princip alltid sociala, så om du gillar att umgås med nya människor är det en bra idé att flytta till Spanien. Om du vill träffa nya bekantskaper är det bara att bege sig till närmsta bar eller restaurang, för där gillar spanjorerna att umgås med varandra.
4. Det är billigt i Spanien
Jämfört med de priser som gäller i Sverige är det ungefär hälften så dyrt i Spanien. Du märker främst att det är billigt i Spanien när du handlar mat eller kläder, åker taxi eller äter ute.
För att nämna ett exempel kostar det i regel ett glas vin cirka 25 kr på en spansk restaurang, medan ett glas vin ofta kostar omkring 75 kr på svenska restauranger.
5. Lokalbefolkningen är vänlig
Så länge du visar respekt och intresse är lokalbefolkningen i princip alltid vänligt inställd mot dig. Spanjorer är generellt sett inte heller rädda för att tala i klarspråk, vilket många betraktar som någonting positivt.
6. Det finns många vackra städer i Spanien
Som rubriken säger är det lätt att hitta vackra och mysiga städer i Spanien. I synnerhet på Solkusten. Marbella, Málaga, Estepona, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, San Pedro de Alcántara, Torre del Mar, Nerja, Sotogrande och Manilva är exempel på städer som är särskilt vackra.
Läs mer: Svenska skolan i Marbella är populär.
7. Det är fördelaktigt att lära sig spanska
Spanska är ett vackert språk som är gångbart i många länder. Bortsett från Spanien är spanska fullt gångbart i länder som Argentina, Chile, Mexiko och Peru. Du tjänar alltså mycket på att lära dig spanska, även om du inte kommer att bo i Spanien resten av livet.
Värt att tänka på är att det blir mycket enklare att skaffa jobb i Spanien samt att hitta spanska vänner, bara du själv lär dig prata spanska.
8. I Spanien bor det många svenskar
Det bor omkring 90 000 svenskar i Spanien, vilket har medfört att det är enkelt att hitta någon att umgås med som talar samma språk som du själv. Spaniens popularitet bland svenskar har även lett till att det är enkelt att hitta svenska produkter och butiker i Spanien.
9. Den spanska kulturen är trevlig
Spanjorerna är (med all rätt) stolta över sin kultur, det vill säga bland annat traditionella spanska danser och klassisk spansk musik. Som utlandssvensk är du välkommen att delta i alla spännande festivaler och evenemang, och det bör du också göra.
10. Spanien har många vackra stränder
I Spanien, och i synnerhet längs med Costa Del Sol, sträcker sig kilometerlånga stränder med fin och kritvit sand. Det finns även ett flertal spanska öar, som Mallorca och Ibiza, som även de erbjuder vackra stränder.
11. Det är inget stressande klimat i Spanien
Spanjorer som grupp är inte stressade, vilket Spaniens kända uttryck “Manana Manana” (imorgon, imorgon) är ett bevis på. Det gör alltså ingenting om saker och ting dröjer en stund. Så fort du kommit ner i spanjorernas lite lägre stressnivå kommer du känna att det är skönt att gå ner i varv.
Värt att notera är att yngre spanjorer i regel inte har samma Manana Manana-tänk som äldre spanjorer. Det kan alltså vara så att det gamla “det löser sig”-tänket håller på att luckras upp undan för undan.
12. Den spanska sjukvården är lika bra som den svenska
Då Spanien är ett EU-land har du som fast bosatt i Spanien full rätt att ta del av det offentliga sjukvårdssystemet, som i sin tur fungerar utmärkt. I regel behöver du bara vänta maximalt en kvart innan en läkare tar emot dig.
Utöver det finns det många läkare som pratar svenska längs med den spanska sydkusten såsom Costa Del Sol. Värt att lägga till är att alla svenska turister, dvs. Icke-fast boende har rätt till kostnadsfri akutsjukvård i Spanien.
13. Spanien är ett ljust land
Många personer som bor i Sverige klagar på de långa och mörka vintrarna. I Spanien är det däremot ljust och fint under större delen av dygnet, oavsett årstid. Just ljuset och värmen är två av de främsta anledningarna till att så pass många svenskar valt att flytta till Spanien.
14. Kollektiv- och tågtrafiken är väl utbyggd
I Spanien är kollektivtrafiken väl utbyggd, så i många fall behöver du inte ens köpa någon bil för att ta dig fram på ett smidigt sätt. Det finns även snabbtåg som tar dig mellan de spanska storstäderna på bara några timmar.
Att åka från Madrid till Malaga tar bara omkring 2,5 timmar med snabbtåg, medan samma sträcka tar mellan cirka 6 och 7 timmar med bil, för att nämna ett exempel på hur väl snabbtågen fungerar.
15. Spanien är ett säkert land
Spanien är ett säkert land med god polisnärvaro. Det finns gott om ficktjuvar i storstäder som Barcelona och Madrid, men det är någonting som är vanligt i alla europeiska storstäder. Det är alltså få som beskriver att de känner sig otrygga i Spanien, oavsett var de bor.
16. Spanien är husdjursvänligt
I Spanien är det minst lika vanligt att ha hund och katt som i Sverige. Det finns även bra veterinärmottagningar, och hundar är generellt sett välkomna på fler uteserveringar än i Sverige. Den generella inställningen till att ha husdjur är också allmänt positiv.
17. Det är enkelt att köpa en bostad i Spanien
Även om det finns en hel del byråkrati är det enkelt att köpa en bostad i Spanien. Bara du hittar rätt mäklarfirma kommer de sköta allt ifrån pappersarbetet till att se till att du kommer på rätt visningar.
18. Det går snabbt att ta sig till och från Sverige
Spanien har många flygplatser, och att flyga till Sverige tar i regel mellan cirka 3 och 4 timmar. Så att åka till Sverige och träffa på föräldrar, barn eller vänner är något du kan göra som en weekend-tripp tack vare den korta flygtiden.
Likaså blir det enkelt för andra att hälsa på dig i Spanien tack vare den korta flygtiden.
19. Det finns mycket att göra
I Spanien, och i synnerhet längs med Costa Del Sol kan du bland annat spela padel, shoppa, fiska och promenera längsmed strandlinjen. Det finns även vackra bergskedjor och nationalparker i Spanien som absolut är värda att besöka.
20. Spanien är ett EU-land
Som du vet är Sverige ett EU-land, och det är Spanien också. Tack vare att Spanien är ett EU-land har du full rätt att bo, jobba, studera eller leva som pensionär i Spanien. Men du måste dock registrera dig i Spanien om du tänkt bo där över 3 månader.
Du behöver även ett nationellt id-kort eller pass för att kunna identifiera och registrera dig i Spanien. Som svensk behöver du alltså inget arbets- eller uppehållstillstånd för att kunna bo i Spanien, och det ska räknas som ett stort plus.
20 nackdelar med att bo i Spanien
- Det är dyrt med elektricitet.
- Det är vanligt med kackerlackor.
- I Spanien får du i regel sämre arbetsvillkor än i Sverige.
- Få spanjorer pratar bra engelska.
- Du tjänar mindre i Spanien jämfört med Sverige.
- Spanskt kött innehåller mycket antibiotika och steroider.
- Kranvattnet kan smaka klor.
- Varmvattnet tar ofta slut på vintern.
- Större risk för trafikkaos då spanjorer är hetsiga i trafiken.
- Spanjorer är mer högljudda än svenskar.
- Spanien är ett byråkratiskt land.
- Det är dyrt att köpa bostad i Spanien.
- Det är vanligt att saker och ting går långsamt.
- Det är mycket varmt på sommaren.
- Många ogillar tjurfäktning av principiella skäl.
- Spanien har ett sämre socialt trygghetsnät än Sverige.
- Spanien har längre arbetsdagar än i Sverige.
- Arbetslösheten är hög.
- Turistområdena blir lite öde under lågsäsong.
- Det är vanligt med ficktjuvar i större städer.
Nedan pratar vi mer om de nackdelar som precis nämnts i större detalj.
1. Elpriset är högt
Elpriset i Spanien är ungefär dubbelt så högt som det elpris som gäller i Sverige. De huvudsakliga anledningarna till det är att spanska hushåll generellt är dåligt isolerade, vilket medför att elräkningen ofta blir hög på vintern.
På sommaren blir det också väldigt varmt, vilket innebär att du behöver ha en AC för att kunna få ett behagligt inomhusklimat.
Ett stort ljus i mörkret är att solceller blir allt populärare i Spanien. Det finns nämligen goda möjligheter att producera rikliga mängder solel i Spanien tack vare att det är mycket ljust under i princip alla årets månader.
Värt att lägga märke till är att solceller använder sig av ljusenergi och inte värmeenergi för att skapa solel, så om det är varmt eller inte spelar inte någon större roll.
2. Det är vanligt med kackerlackor i Spanien
Oavsett om du bor i ett hus eller en lägenhet kommer du förr eller senare stöta på kackerlackor. Det spelar ingen roll om du städar dygnet runt, för kackerlackorna kan bland annat krypa in via avloppsledningar och dörrspringor för att därefter föröka sig som aldrig förr.
Kackerlackor är inte bara äckliga, utan även en hälsofara då de ofta bär på sjukdomar och bakterier. För att minimera risken för att få det tvivelaktiga nöjet att träffa på en kackerlacka, se till att täppa igen öppningar och använd bekämpningsmedel och fällor som tar död på kackerlackorna.
3. I Spanien är arbetsvillkoren inte perfekta
Jämfört med de arbetsvillkor som gäller i Sverige har du som vanlig anställd inte så mycket att säga till om i Spanien. Chefens ord är ofta lag, och generellt sett är facken svaga. Det är dessutom många som är arbetslösa i Spanien, så om du inte har en universitetsutbildning kan du få svårt att få jobb.
4. Få spanjorer pratar fler språk än spanska
Om du inte är lärt dig prata flytande spanska märker du fort att få spanjorer behärskar engelska på ett vettigt sätt. Du ska förstås se till att lära dig spanska snarast möjligt, men tiden innan du lärt dig tala spanska kan bli jobbig då många spanjorer talar med en så pass knackig engelska.
5. Du tjänar sannolikt mindre pengar i Spanien
I Sverige har man generellt höga löner, men så är det inte i Spanien. Medellönen i Spanien ligger nämligen på cirka 17 000 kr (1700 euro), medan medellönen i Sverige ligger på cirka 36 000 kronor. Värt att lägga märke till här är att det är billigare att leva och bo i Spanien jämfört med Sverige.
6. Den spanska djurhållningen är ganska oreglerad
På grund av att den spanska djurhållningen inte har lika strikta regler som den svenska är det vanligt att det spanska köttet innehåller mycket steroider och antibiotika. Men då det ekologiska köttet blir allt mer populärt i Spanien är detta inte längre ett lika stort problem som förr.
7. Det spanska kranvattnet kan smaka klor
Du kan dricka av kranvattnet i hela Spanien, men för att förhindra en allt för hög bakterietillväxt har reningsverken blivit tvungna att tillsätta små mängder klor i kranvattnet. Du kan bli av med klorsmaken med hjälp av ett filter, men det kostar pengar och måste således räknas in i din bostadsbudget.
8. Varmvattentillgången är inte ideal
Om du hyr en lägenhet i Spanien är det vanligt att bostadens vattenberedare är underdimensionerad, vilket i förlängningen medför att varmvattnet ofta tar slut på vintern. Om du äger ditt eget boende rekommenderar vi att du skaffar en stor vattenberedare, så att varmvattnet håller längre på vintern.
9. Spanjorer kör offensivt
Som grupp kör spanjorer relativt hetsigt, och det är i många fall vanligt att de inte håller sig under den uppsatta maxhastigheten. Som svensk är det därför en bra idé att hålla koll och vara uppmärksam i trafiken tills det att du vant dig vid spanjorernas i många fall lite väl offensiva körstil.
10. Spanjorer är relativt högljudda
Spanjorer är som grupp mer högljudda än svenskar. Det kan bero på att det är en högre ljudnivå i spanska städer där många sitter utomhus och äter. Även om du snabbt vänjer dig vid den lite mer högljudda jargongen i Spanien är det lätt att bli irriterad på allt “oväsen” till en början.
Värt att lägga märke till är att du enkelt kan hitta platser där du får vara ifred, och där det är lugn och ro som gäller. Men om du bor centralt kan det däremot vara svårt att komma undan den ibland något höga ljudnivån.
11. I Spanien är det mycket byråkrati
När du exempelvis ska ansöka om NIE-nummer, eller kanske ansöka om ett bygglov, då är det en god idé att vara beredd på att det tar tid. När du ska ha med myndigheter att göra är det vanligt att du behöver fylla i många blanketter.
Så det är ofta en bra idé att ta med sig en svensk- och spansktalande hjälpreda (“gestor”) som hjälper dig med byråkratin mot betalning.
12. Det kostar mycket att köpa bostad i Spanien
Att såväl köpa som att sälja bostad i Spanien kostar en hel del pengar. Om du köper en bostad för exempelvis 2 miljoner kronor får du räkna med merkostnader på omkring 15 % (300 000 kr) för bland annat advokat, notarie och skatter.
13. Tempot är stundtals långsamt i Spanien
Spanjorer ogillar generellt sett att stressa, och det märks inte minst vid matkassorna. Där kan kunderna prata vitt och brett med kassörskan, även när det finns kunder bakom som väntar på sin tur.
Om du är van vid att saker och ting går fort och gärna vill hålla snick-snacket på en miniminivå, då kommer du behöva vidga dina vyer och tänka på ett nytt sätt.
14. Det är mycket hett på sommaren
Det är inte ovanligt att det blir upp emot 40 till 50 grader varmt under de spanska somrarna, i synnerhet i de södra delarna av Spanien likt Costa Del Sol. Nattliga temperaturer på omkring 30 grader är inte heller ovanliga vid högtryck.
Från juni till september är det alltså i regel mycket varmt i Spanien. Det måste du vara inställd på.
15. Många svenskar ogillar tjurfäktning
Många spanjorer ser tjurfäktning som en naturlig del av Spaniens kultur, men tjurfäktningen lämnar ofta en bitter eftersmak hos personer som inte är födda och uppvuxna i Spanien.
Man kan förstås bara låta bli att gå på tjurfäktning, men många tycker trots allt att det är jobbigt när folk pratar om hur underhållande det var att plåga en tjur till döds.
16. Det sociala trygghetsnätet är sämre i Spanien
I Sverige är man van vid att kunna vara hemma med sjukt barn (“vabba”) och få en bra ersättning för det. Likaså är Sveriges arbetslösersättning tillräckligt hög för att man ska klara sig.
I Spanien är välfärdssystemet inte lika väl utbyggt. Många bidrag och ersättningar är betydligt lägre än i Sverige, så om du blir sjuk och/eller arbetslös kan du få det ekonomiskt tufft.
17. I Spanien är arbetsdagarna långa
Då det fortfarande är relativt vanligt med siesta i Spanien kan du vara tvungen att arbeta långt in på kvällen. Detta då de timmar du vilar på dagen också måste “tas igen”. Att sluta vid mellan 18-19-snåret är inte ovanligt om du arbetar i Spanien.
18. Arbetslösheten är hög
Arbetslösheten i Spanien är nästan alltid dubbelt så hög som i Sverige. Idag ligger arbetslösheten i Spanien på omkring 13%, vilket är en ovanligt hög siffra med europeiska mått mätt.
Att behöva ett arbete är förstås ett måste för att kunna flytta till och bo Spanien, så det är en bra idé att säkerställa att du har ett arbete innan du flyttar till Spanien.
19. Turistområdena blir lite lugnare på vintern
När det är vinter är det ett lugnare tempo, inte minst då i princip alla turister har åkt hem. Det är inte ovanligt att gågator och affärsområden som främst säljer produkter till turister väljer att bara hålla öppet på sommaren, så vissa stadsdelar kan bli lite öde när det är kallare i Spanien.
20. Det är vanligt med ficktjuvar i storstäderna
Ficktjuvar finns även i svenska storstäder, men problem med ficktjuvar är något värre i spanska storstäder. I synnerhet i riktigt stora städer såsom Barcelona och Madrid.
Som vi nämnt tidigare i artikeln är Spanien generellt sett ett säkert land med låg brottslighet, men som rubriken säger finns det fortfarande problem med ficktjuvar.