Så fungerar det att gifta sig i Spanien
Att gifta sig är en stor händelse. I den här artikeln fokuserar vi helt på vad du ska tänka på inför din vigsel i Spanien och Costa Del Sol.
5 saker att tänka på vid giftermål i Spanien
- Kontrollera om du kan gifta dig lagligt i Spanien.
- Bestäm om du vill gifta dig kyrkligt eller borgerligt.
- Se till att fylla i och lämna in alla viktiga blanketter.
- Bestäm var du vill gifta dig.
- Planera noggrant inför bröllopet gällande besökare/mat etc.
Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.
1. Kontrollera om du verkligen kan gifta dig i Spanien
Om inte du eller din partner är spansk medborgare eller fast bosatt i Spanien sedan minst 2 år tillbaka, då är ert spanska giftermål inte juridiskt bindande.
Men det finns gott om andra alternativ att välja på. En populär kompromiss är att du och din partner gifter er i Sverige, och efter det väljer att fira bröllopsceremonin i Spanien. Om du gör så kan du och din partner sköta allt pappersarbete i Sverige, medan firandet tar plats var ni vill i Spanien.
Värt att lägga till är att ni inte behöver berätta för vänner och släkt att ni redan gift er i Sverige, om du och din partner tycker att det förstör romantiken och spänningen.
2. Ska du ha en borgerlig eller kyrklig vigsel?
Vigsel i svensk kyrka i Spanien
För att du och din partner ska kunna gifta er kyrkligt krävs det att ni båda är svenska medborgare. I Spanien finns det följande svenska kyrkor att välja på som alla drivs i svenska kyrkans regi:
- Los Cristianos (Teneriffa)
- Palma de Mallorca (Mallorca)
- San Agustin (Gran Canaria)
- Torrevieja (Costa Blanca)
- Fuengirola (Costa del Sol)
Utöver en regelrätt vigsel kan ni även få en kyrklig välsignelse. En kyrklig välsignelse kan du och din partner få om ni redan är vigda borgerligt. En sådan ceremoni går till på ungefär samma sätt som en traditionell bröllopsceremoni.
Värt att lägga märke till är att minst en av er måste vara svenska medborgare för att kunna gifta er i en svensk kyrka i Spanien. Ni måste även båda vara medlemmar i Svenska kyrkan.
Att gifta sig borgerligt i Spanien
Om du och din partner vill gifta er borgerligt är det en bra idé att göra så på spanska ambassaden i Madrid. För att du och din partner ska kunna gifta er borgerligt krävs det att ni båda är svenska medborgare, samt att minst en av er är fast bosatt i Spanien.
Lästips: Om du har barn, så kan svenska skolan i Marbella vara ett bra alternativ.
Tänk på detta om du och din partner gifter er borgerligt
- Kontakta ambassaden i god tid, helst minst 3 månader innan vigseln.
- Anmäl ert nya efternamn genom att fylla i blankett SKV 7502. Det kan du göra såväl innan som efter vigseln. Om ni inte ska ha ett gemensamt efternamn behöver ni inte bry er om den blanketten över huvud taget.
- En hindersprövning ska ske inom fyra månader före vigseln. Hindersprövningen kan göras i svenska ambassaden i Madrid.
- Ni måste själva anmäla vigseln till svenska Skatteverket.
3. Alla viktiga blanketter måste vara ifyllda
Ansökan om hindersprövning
Denna ansökan hittar du på Skatteverkets webbsida. Blanketten finns i såväl ifyllnadsbar (online) samt utskriftsvänlig version. En godkänd hindersprövning förtydligar i sin tur att både du och din partner uppfyller de kriterier som krävs för giftermål.
Vigselblankett
Vigselblanketten hittar du på Svenska Kyrkans webbsida. En sådan blankett krävs bara om du och din partner ska ha en kyrklig vigsel i Spanien.
4. Bestäm på vilken plats ni ska gifta er
Nedan nämner vi tre populära alternativ för giftermål i Spanien.
- Vid stranden. Längs med Spaniens södra kust, närmare bestämt vid Costa Del Sol, finns det långa och vackra stränder som passar perfekt för vigsel.
- På en ambassad eller ett konsulat. Det är populärt att gifta sig borgligt för att därefter anordna en fest helt på sina egna villkor.
- I naturen. Vid Costa Del Sol finns det många natursköna platser med tät vegetation som ger en mysig stämning. En av de främsta anledningarna till att bröllopp i naturen är populära i Spanien är att i princip ingen dekoration krävs. Den biten står naturen för.
Lästips: Så är det att plugga på universitet i Spanien.
5. Planera inför bröllopet
Vanligtvis står besökarna själva för boende- och resekostnader, men om så inte blir fallet måste ni budgetera för det. Du och din partner måste även köpa in öl/vin samt mat så att alla gäster får möjlighet att äta och dricka på bröllopsfesten.
Det kan även vara en god idé att anlita en bröllopsplanerare som i sin tur hjälper er hitta den bästa bröllopsplatsen samt festplatsen. Många bröllopsplanerare har även kontakt med leverantörer av mat och alkohol, så att ni får mängdrabatt på alla inköp.
Värt att lägga märke till är att du och din partner ska tjäna på att anlita en bröllopsplanerare, så försäkra er om att planeraren har ett gott rykte samt ett bra kontaktnät. Det är även en god idé att anlita en bröllopsplanerare mot ett fast pris, så att slutpriset för bröllopet inte blir en dyr överraskning efter vigseln.