fbpx

Nordic Marbella Invest

Att resa med hund till Spanien → Så fungerar det!

En man står med en liten hund i en väska över axeln

Allt du behöver veta om att ta med hunden till Spanien

Hunden är människans bästa vän som borde få följa med överallt, men får du ta med din hund när du flyttar till Spanien? Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

 

Får du ta med din hund till Spanien

Ja, du får ta med din hund till Spanien så länge han har ett giltigt EU-pass för sällskapsdjur, ett aktivt skydd mot rabies samt ett mikrochip. Det är också bra om du avmaskar din hund mot bandmask några dagar innan avfärd, även om det inte finns några regler som säger att du måste det.

 

Nedan berättar vi mer om allt du behöver tänka på i samband med att du ska ta med din hund till Spanien.

 

Lästips: Så mycket kostar det att bo i Spanien

 

3 krav för att ta med din hund till Spanien

 

1.   Ett aktivt skydd mot rabies

Din hund måste ha ett aktivt skydd mot rabies för att få följa med dig till Spanien. Det innebär att hon måste vara fullvaccinerad, alltså ha fått alla sprutor som behövs för att hon inte ska kunna få rabies. Det sista datum vaccinationen måste förnyas står angett i din hunds EU-pass.

 

2.   Ett giltigt EU-pass

Som rubriken säger måste din hund ha ett EU-pass för husdjur. I det passet står det angett vad din hund har för mikrochip, när den senaste rabiessprutan togs samt kontaktinformation till såväl dig som den veterinär som vaccinerat din hund.

 

3.   Din hund ska vara chippad

Alla hundar i Sverige måste märkas med antingen chip eller tatuering. Värt att notera är att en hund med tatuering inte får följa med dig till Spanien, medan en hund med chip får göra det.

 

Du måste alltså låta en veterinär chippa din hund (om han inte redan är det) för att han ska få åka med till Spanien.

 

Tips: Du får även ta med din katt till Spanien.

 

Så fungerar det att bila till Spanien med hund

Ja, du får bila med Spanien med hund, men samma regler gäller vid landsgränsen som om du hade tagit med hunden på flyget.

 

Så fungerar det att flyga med hunden till Spanien

Små hundar som väger 8 kg eller mindre får vanligtvis åka med i kabinen, men bara förutsatt att du har hunden i en transportbur som stämmer överens med flygbolagets krav för handbagage.

 

Hundar över 8 kg åker i regel i större transportburar som placeras i en speciell del av flygplanet med både värme och AC.

 

Hur många hundar får du ta med dig till Spanien?

Som regelverket ser ut idag får du inte ta med fler än fem hundar utan att visa upp två typer av intyg. Det första intyget ska förtydliga att de medföljande hundarna ska delta på en tävling eller en utställning, och det andra intyget ska förtydliga att alla hundar är minst 6 månader gamla.

 

Måste du resa tillsammans med hunden till Spanien?

Du behöver inte resa tillsammans med din hund till Spanien, för om du vill kan du be någon annan att ta med hunden till dig i ditt ställe. Värt att lägga märke till är att du och hunden måste återförenas i Spanien inom loppet av fem dagar från det att hunden anlänt i landet.

 

Måste din hund ha ett EU-djurhälsointyg för att åka till Spanien?

Din hund måste inte ha ett EU-djurhälsointyg, som även kallas för friskhetsintyg, för att få resa till Spanien. Detta då både Spanien och Sverige är EU-länder. Värt att lägga till är att din hund förstås måste vara frisk för att åka, även om du inte behöver visa upp något papper på det.

 

Gäller din svenska hundförsäkring i Spanien?

Om du har en hundförsäkring i Sverige, kontakta då bolaget och be dem berätta vad som gäller när du tar med din hund till Spanien. Det är vanligt att bolaget uppger ett sista-datum för att deras skydd ska gälla, så det är viktigt att skaffa en spansk hundförsäkring i god tid.

 

Läs mer: Så fungerar det att flytta till Spanien som pensionär.

 

Får hunden vara med på stranden?

Du får normalt sett inte ta med hunden på stranden, åtminstone inte när det är högsäsong. Det är också vanligt att hundar är bannlysta från såväl poolområden som hotellanläggningar. Att skaffa ett eget hus i Spanien är därför en god idé, för där är det du som bestämmer reglerna.

 

Viktiga regler och tips för hundägare i Spanien

 • Hundar som är under 15 veckor gamla får inte komma in i Spanien
 • Det är olagligt att inte plocka upp efter hunden (du får böter)
 • Din hund måste ha sele elle bälte om han åker bil
 • Fästingar och löss är vanliga i Spanien, så ett skadedjurshalsband är en bra idé.
 • Hundar är inte tillåtna i kollektivtrafik, i offentliga byggnader eller i kontor.

 

Så fungerar det att ta med en potentiellt farlig hund i Spanien

 

Potentiellt farliga hundar måste ha munkorg

Hundar som räknas som potentiellt farliga för omgivningen måste ha munkorg på allmänna platser. I lagen står det inte vilka hundar som inkluderas i den beskrivningen, men spanska försäkringsbolag menar att de nedanstående raserna är potentiellt farliga.

 

Exempel på potentiellt farliga hundraser

 • Alaskan Malamute
 • Boxer
 • Bullmastiff
 • Dobermann
 • Fila Brasilero
 • Presa Canario
 • Rottweiler

 

OBS: Vi har inga åsikter om vad som kan räknas som en potentiellt farlig hund. Vi bara vidareförmedlar det som spanska myndigheter och försäkringsbolag har berättat för oss.

 

Psykologintyg krävs för att ha potentiellt farliga hundar

Om du tar med dig en potentiellt farlig hundras från Sverige till Spanien måste du kunna visa upp ett uttag ur kriminalregistret som förtydligar att du är ostraffad. Efter det måste du besöka en psykolog som antingen avslår eller godkänner sin ansökan om att ha en potentiellt farlig hund.

 

Registrering krävs föra att äga en potentiellt farlig hund

Personer som äger en potentiellt farlig hund måste registrera sig hos det närmsta miljökontoret (medio ambiente) i Spanien. Där måste ägaren visa upp nedanstående dokument:

 • Vaccinationsintyg som visar att hunden har ett aktivt skydd mot rabies
 • Mikrochipnummer
 • Försäkringsdokumentation

 

Potentiellt farliga hundar måste vara försäkrade

Att ha en hundförsäkring är frivilligt i Spanien, bortsett från att du äger en potentiellt farlig hund. Som ägare till en potentiellt farlig hund måste du ha en försäkring som täcker skador på upp till 120 000 euro. Såväl din veterinär som ditt försäkringsbolag kan hjälpa dig skaffa rätt försäkring.

 

Läs mer: Fördelar och nackdelar med att bo i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

 1. Bra om det förtydligas att detta med speciell ansvarsförsäkring, psykolog och ev kurs, intyg samt registrering på miljökontor endast avser om du bosätter dig med din ppp i Spanien, ej om du är där som turist. Då är chip/pass, vaccin, munkorg samt kort koppel endast tvingande

 2. Du nämner inte risken för Leishmania. Det borde vara med på sidan så hundägare förstår vilken risk dom ev utsätter sina hundar för genom att ta med sin hund dit. Jag sitter just nu med en sjuk import hund och det är hjärtekrossande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win