fbpx

Nordic Marbella Invest

Internet i Spanien → Så mycket kostar det och hur fungerar det?

En bild på sladdar i en router

Allt om hur det fungerar med Internet i Spanien

I denna artikel lär du dig allt om exempelvis hur snabbt du kan surfa, samt vilka internetoperatörer du har att välja på i Spanien.

 

3 sätt att skaffa internet i Spanien

  1. Skaffa fiberuppkoppling.
  2. Skaffa 4G-uppkoppling.
  3. Skaffa 5G-uppkoppling.

 

Nedan pratar vi mer om de uppkopplingstyper som precis nämnts i större detalj.

1.   Skaffa fiberuppkoppling i Spanien

I Spanien och Costa Del Sol är det i synnerhet OliveNet och Movistar som är populära. De tar ut ett pris på cirka 200 kr/mån för ett 100/100 Mbps-abonnemang, och cirka 500 kr för ett 500/500 Mbps-abonnemang.

 

Fiber i Spanien fungerar lika bra som i Sverige, och som du precis såg ovan är priserna också likvärdiga.

 

Läs mer: Så fungerar det att köpa bil i Spanien.

 

2.   Skaffa 4G-uppkoppling i Spanien

Svenskar som bor i Spanien under en begränsad tid väljer i regel att använda sitt svenska 4G-abonnemang från operatörer såsom Telia eller Tele2. Men om du bor i Spanien fler dagar om året än i Sverige, då har din svenska operatör rätt att ta ut extra avgifter på:

 

  • 0,032 euro per minut för samtal
  • 0,01 euro per sms
  • 3 euro per GB data (pristak för 2022)

 

För att kunna använda ditt 4G-abonnemang trådlöst behöver du en trådlös 4G-router som i regel kostar mellan cirka 400 och 2 000 kr.

 

Läs mer: Så fungerar det att plugga på universitet i Spanien.

 

3.   Skaffa 5G-uppkoppling i Spanien

5G-uppkoppling erbjuds i mycket stora städer likt Barcelona och Madrid, men i skrivande stund erbjuds inte 5G-uppkoppling i någon större utsträckning i Costa Del Sol. I områden som centrala Marbella och centrala Torremolinos kan du få 5G-täckning på enstaka platser.

 

5G-nätet har nämligen en kort räckvidd per monterad mast, så vi kan inte säga att 5G finns tillgängligt “på riktigt” i Costa Del Sol. När 5G-nätet är fullt utbyggt på Solkusten kommer du kunna surfa i omkring 10 GBps, alltså ungefär 20 gånger snabbare jämfört med de hastigheter som gäller i 4G-nätet.

 

Finns det bra internetabonnemang för företag i Spanien?

Ja, det finns bra internetabonnemang för företagare i Spanien och Costa Del Sol. Om du driver ett företag i Spanien är det en bra idé att skaffa ett fiberabonnemang. Detta då de internet-förbindelserna är mest säkra och så även snabbast. Ett 4G- eller 5G-abonnemang kan fungera som reserv.

 

Svar på vanligt ställda frågor

 

Hur bra fungerar mobilt internet i Spanien?

Det fungerar mycket bra att surfa med mobilt internet i Spanien. De större städerna har 5G-täckning, medan mindre och medelstora städer idag har utmärkt 4G-täckning. Mer specifikt kan man säga att Spanien har en lika bra mobiltäckning för internet som Sverige.

 

Kan jag få internet via satellit i Spanien?

Du kan få internet via satellit i Spanien, men det är en dålig idé att skaffa det. Internet via satellit är generellt långsamt, och latensen (fördröjningen) är utöver det mycket hög. En för hög latens leder bland annat till att det blir svårt att spela online-spel samt att sidor laddas långsamt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win