fbpx

Nordic Marbella Invest

Så hittar du jobb i Spanien → Komplett guide!

Ett cv ligger på ett bord

Så fungerar det med jobb i Spanien för svenskar

Det är en utmärkt idé att flytta till Spanien, men hur är det att jobba i Spanien egentligen? Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

 

Finns det många lediga jobb i Spanien?

Ja, det finns många lediga jobb i Spanien, i synnerhet i tjänstesektorn såsom juridik och dataprogrammering. Utöver tjänstesektorn finns det många lediga jobb inom jordbruks-, livsmedels- och hantverkssektorn. Som svensk kan du även förvänta dig en högre lön än infödda spanjorer.

 

Lästips: Så många svenskar bor det i Spanien.

 

Att arbeta inom den spanska tjänstesektorn

Som svensk finns det många arbetstillfällen inom den spanska tjänstesektorn. Banktjänstepersoner (inklusive ekonomiska rådgivare och ekonomiska analytiker), advokater och jurister är särskilt eftertraktade på den spanska arbetsmarknaden.

 

Så om du har en utbildning inom de ovanstående yrkena är kostnaden för att flytta till Spanien inte så stor med tanke på vad du kommer att tjäna i Spanien.

 

Att arbeta inom spanskt jordbruk och livsmedelsindustri

I Spanien är det kraftig arbetsbrist inom ett flertal jordbruks- och livsmedelsyrken. Jordbruksmaskinsmekaniker, skördearbetare, jordbruksmaskinförare och botanister är särskilt eftertraktade på den spanska arbetsmarknaden. Det finns även en stor efterfrågan på personal inom frukt och grönt.

 

Att arbeta som IT-medarbetare i Spanien

I Spanien är det brist på personal inom i princip alla IT-yrken. Så om du kan arbeta som programmerare, grafisk designer, kundtjänstmedarbetare eller controller har du särskilt goda möjligheter att hitta ett välbetalt arbete i Spanien.

 

Tips: Att bo i Spanien men jobba i Sverige är också ett bra alternativ.

 

Att arbeta som hantverkare i Spanien

8 % av alla spanska företag är småföretag, och många av dessa är hantverksföretag. Som svensk med god snickeri- och byggvana kan du enkelt starta ett eget företag i Spanien och därefter skaffa kunder och tjäna pengar.

 

Hur hittar du bra jobb i Spanien för svenskar?

Det bästa sättet att hitta ett arbete i Spanien är att nätverka på webbsidor såsom Facebook och Linkedin. På Linkedin finns det många “headhunters” som letar efter talanger som vill arbeta i Spanien, och på Facebook finns det grupper där svenskar tipsar varandra om lediga jobb.

 

Att söka jobb i Spanien: CV och personligt brev

När du ska söka ett arbete i Spanien är det viktigt att du bifogar ett CV och ett personligt brev på såväl spanska som på engelska. I detta fall spelar det ingen roll om du söker arbete på ett företag där många talar svenska, för de som tar hand om arbetsansökningarna kan i regel bara prata spanska och ibland engelska.

 

Om du inte har de engelska- och/eller spanskakunskaper som krävs för att skriva felfria CV:n och personliga brev, då är det en god idé att låta en kompis göra det åt dig. Alternativt kan du anlita någon på Upwork eller Fiverr som sköter översättningsarbetet.

 

Värt att komma ihåg är även att du allt ska uppge dina styrkor samt svagheter, och vilka språk du talar när du ansöker om ett arbete i Spanien.

 

Lästips: Så fungerar det med inkomstskatt i Spanien.

 

4 saker att tänka på som svensk på en spansk arbetsplats

  1. Det är vanligt att klä sig ledigt, men inte för ledigt (tex. i strandkläder).
  2. Siesta är en vanlig företeelse. Det vill säga en tvåtimmarsvila mitt på dagen då hela arbetsplatsen är stängd.
  3. Nästan alla möten tar plats på eftermiddagen, så passa på att ta din siesta så du är utvilad.
  4. Tänk på att alltid visa respekt för spanska traditioner och vanor.

 

Exempel på regler och arbetsförhållanden inom Spanien

  • Som heltidsanställd arbetar du som mest 40 timmar i veckan.
  • Du får inte arbeta mer än 9 timmar per dag (denna regel kan avtalas bort).
  • Genomsnittslönen i Spanien är 1 500 euro.
  • Du får ta ut 22 semesterdagar per år. Utöver det är du ledig under de 14 allmänna helgdagarna såsom vid påsk och jul.
  • Den lägsta uppsägningstiden är 14 dagar. Värt att lägga märke till är att du ska kontrollera de villkor som står i ditt anställningskontrakt, då din uppsägningstid ofta är längre än så.

 

Lästips: Sjukvården i Spanien är av lika hög kvalitet som i Sverige.

 

Svar på vanligt ställda frågor

 

Är det lätt att få kundtjänstjobb i Spanien?

Ja, det är relativt lätt att få kundtjänstjobb i Spanien. För att få ett kundtjänstjobb är det särskilt viktigt att du har goda kunskaper i spanska samt engelska. Det finns även svenska supportjobb i Spanien, men det är relativt ovanligt.

 

Är det lätt att få välbetalda jobb i Spanien?

Om du har den utbildning som krävs är det lätt att få ett välbetalt arbete i Spanien. Det råder nämligen brist inom arbeten med arbetsuppgifter som till exempel inkluderar programmering, grafisk design och juridiska tjänster.

 

Vilka är det bästa jobben för svenskar i Spanien?

Arbeten inom IT, jordbruk, livsmedel samt hantverk och snickeri passar bra för svenskar. Dels då svenskar ofta har en särskilt god utbildning inom dessa områden, men även då det spanska skolsystemet inte utbildat tillräckligt med personer inom de ovanstående områdena.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win