fbpx

Nordic Marbella Invest

Att ta med katt till Spanien → Så fungerar det!

En nöjd katteunge som ligger på rygg och sover med tassarna ovanför huvudet

Så kan du flytta till Spanien med katt

Att flytta till Spanien är ett stort steg, men om du har en katt hemma i Sverige som du vill ta med, vad händer då? Den frågan och fler svarar vi på i denna artikel.

 

Får du ta med din katt till Spanien?

Du får ta med din katt till Spanien om hon har ett giltigt EU-pass, har vaccinerats mot rabies och har ett giltigt mikrochip som visar hennes identitet. Värt att lägga märke till är att det inte räcker med att ha vaccinerat sin katt mot rabies för länge sedan. Skyddet mot rabies måste vara aktivt.

 

Nedan pratar vi mer om de krav som Spanien ställer på såväl dig som din katt för att ni båda ska kunna flytta till Spanien.

 

Läs mer: Allt om att skaffa ett jobb i Spanien.

 

3 viktiga krav för att ta med din katt till Spanien

 

1.   EU-pass för husdjur

Ett EU-pass för husdjur, i detta fallet din katt, är ett dokument som du måste ha som visar att allt är som det ska. I EU-passet finns bland annat allmänna uppgifter såsom en beskrivning av din katt, men det finns även uppgifter som berör när din katt vaccinerats mot rabies samt när din katt chippats.

 

Du ansöker om och hämtar ut ditt husdjurspass hos din veterinär, och passet är giltigt under hela din katts livstid så länge rabiesvaccinationen hålls uppdaterad.

 

2.   Ett aktivt rabiesskydd

Din katt ska ha en grundvaccination och ett aktivt skydd mot rabies. Katten ska alltså ha ett giltigt skydd mot rabies som din veterinär kan ge din katt vid närmsta veterinärmottagning. Innan vilket datum din katt behöver nästa rabiesspruta uppger din veterinär i kattens EU-pass.

 

Lästips: Din hund får också följa med till Spanien.

 

3.   Din katt måste vara chippad

Det finns inga krav på att svenska katter måste vara chippade, men för att din katt ska kunna följa med till Spanien krävs ett mikrochip. Du kan låta en veterinär chippa din katt vid närmsta veterinärmottagning, och chippningen kostar i regel cirka 700 kronor.

 

Måste jag avmaska min katt?

Den katt som flyttar med dig till Spanien måste inte vara avmaskad, eller mer specifikt ha ett fullgott skydd mot parasiten bandmask. Det är bara om du åker till länder såsom Finland, Irland, Malta eller Norge som det behövs, det vill säga länder som idag inte har några problem med bandmask.

 

Värt att lägga till är att du borde avmaska din katt innan du åker till Spanien med henne, trots att det inte finns något dokumentationskrav på det.

 

Hur många katter får du ta med till Spanien?

Du får som mest ta med fem katter till Spanien. Om du vill ta med dig fler katter än så måste du kunna styrka att katterna deltar på en tävling och/eller en utställning, samt att katterna är minst sex månader gamla.

 

Läs mer: Så är det att flytta till Spanien som pensionär.

 

Måste du resa tillsammans med katten till Spanien?

Det är vanligast att man tar med sig sin katt till Spanien själv, men du kan faktiskt ge någon annan tillstånd att ta med din katt till från Sverige till Spanien i ditt ställe. Du ska dock veta om att du och katten måste återförenas inom fem dagar från det att katten anlänt till Spanien.

 

Vi rekommenderar alltid att du tar med dig din katt själv, då en flygresa i princip alltid är stressfull för en katt.

 

Läs mer: Så är vädret i Spanien.

 

Måste din katt ha ett friskhetsintyg för att följa med till Spanien?

Din katt måste inte ha ett friskhetsintyg som även kallas för EU-djurhälsointyg för att få följa med dig till Spanien. Ett friskhetsintyg krävs endast om du reser till ett EU-land såsom Spanien från ett icke EU-land, såsom Storbritannien.

 

Vad händer med den svenska kattförsäkringen?

Du måste ringa ditt svenska försäkringsbolag för att höra dig för gällande om, alternativt hur länge din svenska kattförsäkring gäller i Spanien. Så fort din svenska kattförsäkring löpt ut rekommenderar vi att du tecknar dig för en ny kattförsäkring som är giltig i Spanien.

 

Lästips: Fördelar och nackdelar med att bo i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win