fbpx

Nordic Marbella Invest

Att köpa bil i spanien → Så fungerar det!

en man sitter och kör en lyxig bil

Allt om hur du köper ny eller begagnad bil i Spanien

En bil är lite av ett måste om du funderar på att bosätta dig i Spanien. Men vad ska du tänka på när du köper en bil? Det svarar vi på nu.

 

5 tips och krav för att köpa bil i Spanien

  1. Fundera på om du verkligen behöver en bil.
  2. Gör grundlig research.
  3. Fundera på om du ska köpa bil privat eller av firma.
  4. Ett lån kan vara nödvändigt.
  5. Din bil måste vara försäkrad.

 

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

 

1.   Behöver du verkligen en bil?

Du får ha din svenskregistrerade bil i Spanien i maximalt 182 dagar (ca. 6 mån) innan du måste registrera den. Du måste ta din svenskregistrerade bil ur trafik om och ställa in den i tex. ett garage om du ska bo i Spanien mer än 6 månader/år, och inte vill spanskregistrera din bil.

 

Tänk gärna på att kollektivtrafiken är väl utbyggd i hela Spanien, och i synnerhet Costa Del Sol. Så av den anledningen kanske du inte behöver någon bil över huvud taget?

 

2.   Gör research och välj rätt bil

Innan du handlar bil i Spanien är det viktigt att du läser på ordentligt. Rådgör gärna med en spansktalande person som bott i landet under en längre tid, och be denne ge dig tips på bra bilhandlare och/eller digitala marknader för bilköp.

 

3.   Bestäm om du ska köpa bil privat eller via firma

 

Att köpa bil i Spanien privat

Du sparar ungefär 10 % på slutpriset om du väljer att köpa en begagnad i Spanien av en privatperson, men det är samtidigt tryggare och enklare att köpa bil via en firma. Om du vill köpa en bil från en privatperson är det särskilt viktigt att du kontrollerar att bilen är registrerad för bruk i Spanien. Det är nämligen dyrt att registrera en utländsk bil i Spanien.

 

När du handlar en bil av en privatperson ska du även tänka på att chassinumret ska överensstämma med registreringsbeviset. Det är också viktigt att du kontrollerar att serviceboken är fullstämplad, samt att bilen servats och reparerats på en bilfirma man kan lita på.

 

Värt att notera är att du inte får någon garanti när du köper en bil i Spanien av en privatperson. Du ska även se till att få ett överlåtelsehandling (transferencia) från säljaren, som du använder för att registrera bilen i ditt namn.

 

Att köpa bil av en bilhandlare

När du ska handla en bil av en spansk bilhandlare ska du se till att pruta aggressivt, för det finns en minst lika stor prutmån hos spanska bilhandlare som hos svenska bilhandlare. Att köpa en bil av en bilhandlare är i regel säkrast.

 

Detta då du i regel får en garanti på mellan 6 och 12 månader, samt för att bilfirman även tar hand om överlåtelsen/registreringen av bilen så att den står skriven på dig.

 

Tips: Så fungerar det att registrera en svensk bil i Spanien.

 

4.   Ett billån kan bli nödvändigt

Oavsett om du planerar att köpa en ny eller en begagnad bil kan ett billån bli nödvändigt. Det är en bra idé att jämföra de räntesatser som gäller för billån via en låneportal, som i sin tur låter ett flertal långivare tävla om att ge dig det bästa lånet. Det vill säga ett lån till den lägsta möjliga räntan.

 

5.   Se till att din bil är försäkrad

Du måste se till att din bil har en giltig försäkring. I Spanien ligger priset på en bilförsäkring med karosskydd (ersättning vid plåtskada) på cirka 3 500 kr (€350) per år. Precis som i Sverige finns det tre olika typer av försäkringar:

 

  • Trafikförsäkring (responsabilidad civil obligatoria, incendio y robo). Täcker skador på den andres bil och så även din egen om det inte var du som orsakade olyckan.
  • Halvförsäkring (incendio y robo). Täcker inte skador på din egen bil när du orsakat olyckan men du får ersättning vid bland annat brand, naturkatastrofer och vandalisering.
  • Helförsäkring (todo riesgo). Täcker alla skador på såväl bil din som den andre personens bil vid olycka. Det spelar här ingen roll om du orsakade olyckan eller inte, då ersättning alltid betalas ut om du inte brutit mot lagen och tex. kört rattonykter.

 

Som tumregel ska din bil vara värd över 40 000 kr (4 000 euro) för att en helförsäkring ska vara värd pengarna.

 

Tips: Du kan även hyra en bil i Spanien.

 

Svar på vanligt ställda frågor

 

Är det värt pengarna att köpa en ny bil i Spanien?

Generellt sett ska du inte köpa en ny bil i Spanien. Spanska bilar som är fabriksnya kostar nästan lika mycket som svenska bilar som är fabriksnya. Detta trots att de spanska lönerna är betydligt lägre än de svenska. I regel är det alltså bättre för din ekonomi att köpa en begagnad bil.

 

Ska jag köpa bil i Spanien eller Sverige?

Det är smartast att köpa sin bil i Spanien om du ändå planerar att bo i Spanien. Att spanskregistrera en svensk bil kostar i regel cirkra 15 000 kronor (€1500), och utöver kostnaden tillkommer en massa tidsödande pappersarbete. Sälj din bil i Sverige och köp en ny i Spanien.

Det är vårt ärliga råd till dig som vill ha bil i Spanien.

 

Ska jag köpa en bensin- eller dieselbil i Spanien?

Många väljer att köpa dieselbilar i Spanien då diesel inte punktbeskattas där. Det är således betydligt mer ekonomiskt att köra med en dieselbil i Spanien jämfört med Sverige, där dieseln är kraftigt straffbeskattad.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win