Guide för att köpa hus eller lägenhet i Spanien
Vad ska du tänka på innan du köper ett hus eller en lägenhet i Spanien, och vilka delar inkluderas i inköpsprocessen. Det svarar vi på nu.
10 saker att tänka på innan du köper bostad i Spanien
- Vill du bo centralt eller inte? Det vill säga, vill du bo nära restauranger och sjukhus eller vill du bo mer lantligt.
- Vill du bo nära stranden? Om ja, då kostar din framtida bostad i regel lite mer.
- Vill du ha skandinaviska grannar eller vill du bo nära inpå lokalbefolkningen?
- Vill du ha havsutsikt?
- Vill du kunna klara dig utan bil? Då måste det finnas bra lokaltrafik om din bostad inte är centralt belägen.
- Ska huset eller lägenheten vara en sommarstuga eller ett åretruntboende?
- Hur stor lägenhet eller hus behöver du? Det vill säga; hur många ska få plats, och är det viktigt att eventuella gäster också ska få plats?
- Har du tänkt att hyra ut din bostad?
- Vill du att din bostad ska ha terrass och/eller balkong?
- Vill du ha tillgång till en gemensam pool – eller vill du kanske ha tillgång till en egen pool?
Var finns de bästa bostäderna i Spanien?
De bästa lägenheterna och husen i Spanien hittar du längs med Costa Del Sol, som även kallas för Solkusten. Costa Del Sol har över 300 soldagar om året och inkluderar populära orter som bland annat Malaga, Marbella, Fuengirola, Sotogrande, Manilva och Torremolinos.
Ska du köpa en ny bostad eller en begagnad bostad?
3 fördelar med att köpa en ny bostad
- Lägenheten eller huset har i regel en modern stil.
- Du behöver inte renovera bostaden på väldigt länge.
- Nyproduktioner ligger ofta i lugnare delar av städerna.
3 fördelar med att köpa en begagnad bostad
- Äldre hus och lägenheter har ofta ett mer centralt läge.
- Äldre bostäder är ofta billigare än nya bostäder.
- Du får använda ditt svenska ROT-avdrag när du renoverar. Utöver det är det billigt att anlita spanska hantverkare.
Lästips: Ska du köpa ny eller begagnad bostad i Spanien? Guide med allt du behöver veta.
7 steg för att köpa en bostad i Spanien
- Förbered inför köpet.
- Fundera på hur finansieringen ska gå till.
- Gå på visning.
- Delta i budgivningen.
- Skriv kontrakt.
- Ta över bostaden på tillträdesdagen.
- Flytta in och gör dig hemmastadd.
Nedan pratar vi mer om de steg som nämndes ovan i större detalj.
1. Gör alla nödvändiga förberedelser
Det kan ta tid att köpa hus i Spanien då processen ser lite annorlunda ut jämfört med Sverige. Så läs på ordentligt innan du hittar din perfekta bostad i Spanien. I detta steg ska du även fundera på vilken spansk mäklare du vill använda dig av, vilket är någonting vi gärna hjälper dig med.
2. Se över finansieringen
Det är en bra idé att säkra finansieringen till ditt boende i god tid. När du har ett lånelöfte vet du alltså hur mycket din nya bostad får kosta. Värt att tänka på är att du inte får ta ett svenskt banklån för att finansiera ditt hus eller din lägenhet i Spanien. Du måste i detta fall ta ett banklån i Spanien.
3. Gå på bostadsvisningen
På visningarna är det viktigt att du undersöker bostäderna noggrant. Precis som i Sverige är det undersökningsplikt som gäller då bostäder i Spanien säljs i befintligt skick.
När du köper en begagnad bostad i Spanien inkluderas i regel möbler, inredning och vitvaror. Men om du köper en nyproducerad bostad i Spanien är den i regel tom när du köper den.
4. Buda på bostaden
I Spanien budar du inte som du gör i Sverige. I regel lämnar du som köpare ett bud som är lägre än utgångspriset till mäklaren, och därefter för mäklaren vidare budet till köparen. Slutpriset bestäms ofta efter en förhandling mellan mäklare, köpare och säljare.
Vi hjälper dig gärna hitta en mäklare som är experter på att förhandla om såväl pris som villkor.

5. Du skriver på kontraktet
Innan du kan få tillträde till din bostad måste du:
- Betala en reservationsavgift på mellan 3 000 och 10 000 euro.
- Betala en handpenning på normalt cirka 10 % av köpesumman.
- Betala tilläggskostnader på mellan cirka 10 och 15 % av köpesumman. Dessa kostnader går bland annat till skatt och notariens arvode.
- Ett officiellt utsett ombud (Notarie – eller “Notarius publicus”) anlitas som ser till att allt går rätt till. Hon ger dig bland annat information om det finns några skulder på fastigheten, och hon ser även till att köpesumman överförs på rätt sätt.
OBS: Tänk på att du måste ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, eller NIE-nummer, för att kunna äga en bostad i Spanien.
6. Du får tillträde till din bostad
På tillträdesdagen träffas köparen, säljaren och alla juridiska ombud hos notarien. Där kontrolleras såväl säljarens som köparens identiteter, samtidigt som köpekontraktet och lagfarten skrivs under. Vid detta tillfälle får du även ditt ägarbevis samt nycklarna till din nya bostad.
Värt att tänka på är att kravet på flyttstädning inte är lika strikt i Spanien som det är i Sverige. I regel lämnar säljarna sin bostad i befintligt skick, det vill säga i ett ganska ostädat skick om inget annat avtalats mellan köpare och säljare.
7. Nu bor du i Spanien
När du nått detta steg, då äger du ett hus eller ett lägenhet i Spanien. Men bara för att du äger en bostad i Spanien betyder inte det att du kan koppla av helt. Du har nämligen rätt till ROT-avdrag om du har den spanska fastigheten som semesterbostad, så det är en bra idé att renovera.
Svar på vanligt ställda frågor
Är det svårt att köpa villa i Spanien?
Det är inte svårt att köpa en villa i Spanien. Även om det är svårare att köpa en villa i Spanien än att köpa en villa i Sverige klarar du av ditt spanska villaköp med rätt hjälp. Vi hjälper dig gärna hitta rätt mäklare som i sin tur kan vägleda dig från start till mål.
Vad kostar lägenheter i Spanien?
En lägenhet i Spanien kostar i regel mellan 50 000 och 300 000 euro. Snittpriset på en lägenhet i gott skick ligger på omkring 100 000 euro. Faktorer som avgör det pris du betalar inkluderar bland annat lägenhetens avstånd till havet, lägenhetens byggår samt lägenhetens skick.
Vad kostar en villa i Spanien?
En villa i Spanien kostar i regel mellan cirka 80 000 och 400 000 euro. Snittpriset på en villa i gott skick ligger ofta på omkring 120 000 euro. Faktorer som påverkar priset inkluderar bland annat om det rör sig om ett radhus eller en fristående villa, samt vilket läge villan har och vilket byggår villan har.
Vill du köpa bostad i Costa Del Sol?
Berätta vad du har för behov så ser vi till att du hittar en bra mäklare i Costa Del Sol. Det är nämligen så att olika mäklare har olika listningar, samt är stora inom olika områden av Costa Del Sol.
Många uppskattar att vi kostnadsfritt kopplar ihop dem med lämpliga mäklare. Detta då det ofta är svårt att hitta svenska mäklare i Costa Del Sol med de listningar du själv är ute efter.