fbpx

Nordic Marbella Invest

Skatt på pension i Spanien → Så fungerar det med pensionsskatt!

Ett äldre par ser på varandra och skrattar

Så fungerar det med skatt på svensk pension i Spanien

Hur mycket måste du betala i skatt som pensionär i Spanien? Vilka avtal måste du ta hänsyn till och vad ligger skattesatsen på? Det tar vi reda på nu.

Så mycket skatt på pension behöver du betala i Spanien

När du bosätter dig i Spanien och får pension från Sverige måste du också skatta för pensionen i Sverige.

Hur mycket du behöver skatta beror på Skatteverkets SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta)-regler där du betalar olika mycket beroende på om är obegränsat skattskyldig i Sverige, eller om du är begränsat skattskyldig i Sverige.

Tips: Läs mer om SINK på Skatteverkets webbsida.

Obegränsat skattskyldig

Du är obegränsat skattskyldig om du har flyttat till Spanien, men fortfarande har en väsentlig anknytning till Sverige. Som väsentlig anknytning räknas i regel om du har en svensk fastighet som du kan bo året runt i.

Som obegränsat skattskyldig betalar du skatt på din pension enligt de svenska skattereglerna, och du ska även lämna in din inkomstdeklaration till svenska Skatteverket.

Begränsat skattskyldig enligt SINK

Som begränsat skattskyldig skattar du enligt SINK-modellen. I detta fall betalar du en definitiv skatt på 25 procent, och du behöver samtidigt inte lämna in någon inkomstdeklaration i Sverige. Den exakta mängd skatt du betalar som begränsat skattskyldig pensionär i Spanien bestäms av skatteavtalet mellan Sverige och Spanien.

Läs mer: Så fungerar det med bostadsskatt i Spanien.

Varför finns SINK?

SINK finns för att svenskar ska kunna flytta till Spanien utan att bli dubbelbeskattade. Utöver det hjälper SINK till med att fördela den skatt du betalar mellan både Sverige och Spanien, så att båda länderna får en rättvis del av den skatt du betalar som pensionär.

Måste du betala skatt enligt SINK?

Nej, du behöver inte betala skatt enligt SINK-modellen. Om du har en förvärvsinkomst (din pension räknas som förvärvsinkomst) i Sverige på minst 90 % har du rätt att välja att skatta i Sverige. Idag tjänar du inte på att betala skatt i Sverige som pensionär, så välj SINK om du kvalificerar dig för det.

OBS: Vi är inte skattejurister och kan inte ansvara för att artikelns innehåll är korrekt över tid. Ta kontakt med en advokat i Spanien om du vill veta mer om de skatteregler som gäller i större detalj.

Hur får du din pension i Spanien?

Din pension får du utbetald till antingen ditt svenska eller ditt spanska bankkonto. Om du har ett svenskt bankkonto betalar Pensionsmyndigheten ut dina pengar på samma dag som pensionärer i Sverige får sina pengar. När du har ett spanskt konto får du dock vänta cirka 4 dagar.

Läs mer: Så fungerar det med arvsskatt i Spanien.

Detta på grund av att det tar några dagar för dina pengar att flyttas över till din spanska bank. Värt att tänka på är att Pensionsmyndigheten inte tar ut någon extra avgift för att skicka över pengar till ditt spanska konto, men din spanska bank kan däremot ta ut en avgift för att de tar emot pengarna.

Kan du få garantipension i Spanien?

Ja, du kan få din garantipension utbetald i Spanien. De krav som finns för att du ska få din garantipension utbetald i Spanien är att du ska ha varit bosatt i Sverige (eller ett annat EU/EES-land eller Schweiz) i minst 3 år före 65 års ålder.

Kan du behålla ditt äldretillägg och bostadstillägg i Spanien?

Ja, du kan behålla ditt äldre- och bostadstillägg i Spanien. Men bara så länge du har kvar din svenska bostad, och står för alla kostnader för den. Du har bara rätt till dessa stöd under det första året i Spanien. Efter ett år räknas du som bosatt i Spanien, vilket medför att tilläggen dras in.

Läs mer: Så fungerar det med bostadslån i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

    1. Skicka gärna in ett av våra formulär om du vill ha hjälp i ett skarpt case så kan vi koppla ihop dig med en skattejurist så det blir rätt. Alla dessa artiklar är övergripande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win