fbpx

Nordic Marbella Invest

Att plugga på universitet i Spanien → Så fungerar det!

Universitetsstudenter som kastar upp sina mössor i luften.

Så fungerar det att plugga på universitet i Spanien

I den här artikeln berättar hur det är att plugga på universitet i Spanien, såsom vilka utbildningar du kan välja på samt hur antagningen går till.

 

Varför ska du studera i Spanien?

I Spanien håller universiteten en genomgående hög nivå. Utöver det är vädret i Spanien perfekt, och en anledning till att över 85 000 inflyttade studenter väljer att plugga i Spanien varje år. Sammanlagt finns det 70 universitet att välja på, så det finns även en god bredd av universitetsprogram.

 

Några av de vanligaste universitetsprogrammen inkluderar ämnesområden såsom teknik, naturvetenskap, juridik, turism och/eller ekonomi.

 

Hur är det att plugga på universitet i Spanien?

På spanska universitet är det hård disciplin som gäller på föreläsningarna. Men du som student är i princip alltid välkommen att prata med professorerna och kursmedlemmarna på ett lite mer ledigt sätt på workshops och seminarier. Generellt är miljön avslappnad och vänlig.

 

Så mycket kostar det att plugga på universitet i Spanien

 

Studieavgiften

Studieavgiften på de offentliga universiteten ligger ofta på mellan 20 000 och 40 000 kronor per läsår. Men om du vill plugga på ett privatägt universitet måste du i regel betala mellan 50 000 och 150 000 kr per läsår. Det är också vanligt att studieavgiften är som högst första studieåret.

 

Som svensk betalar du aldrig mer än en spansk student när du pluggar på ett offentligt universitet.

 

Levnadskostnader vid studier

I genomsnitt behöver du ha 10 000 kr (€1000) att röra dig med varje månad för att kunna leva ett normalt studentliv. Med det menar vi att du har råd att köpa kläder, litteratur samt att gå på fester. I större städer likt Madrid och Barcelona får du räkna med att levnadskostnaderna är högre.

 

Värt att lägga märke till är att du har samma rätt till den offentliga sjukvården som spanska medborgare. Detta tack vare att både Sverige och Spanien är medlemmar i EU-gemenskapen.

 

Du behöver inte något studentvisum

Som svensk behöver du inget studentvisum för att plugga i Spanien, så den avgiften slipper du.

 

Läs mer: Så är det att plugga i spansk skola som svensk.

 

Du har rätt till studiemedel

Så länge utbildningen är godkänd av Universitets- och högskolerådet (UHR) eller av CSN har du full rätt att ta emot studiebidrag på nedanstående summor.

 

Typ av stöd 1 månad 1 termin
Bidrag 3 360 kr 16 800 kr
 Lån 7 728 kr 38 640 kr
 Merkostnadslån för utlands­studier 2 412 kr 12 060 kr
 Totalt 13 500 kr 67 500 kr

 

Utöver de belopp som nämns ovan kan du även låna till exempelvis undervisningsavgiften samt försäkringsavgifter. Du har också rätt till studiebidrag för att plugga på gymnasienivå, till exempel på Svenska Skolan Marbella eller på någon av de internationella skolorna i Costa Del Sol.

 

Att jobba för att dryga ut studiebidraget

Vi rekommenderar inte att du jobbar i någon större utsträckning för att ha råd att plugga i Spanien. Som svensk har du rätt att jobba var du vill i Spanien så fort du fått ditt NIE-nummer. Men tänk på att inte jobba för mycket, då det är viktigast att du klarar av dina studier.

 

Studietider

I Spanien har de terminssystem för universitetsstudier, precis som i Sverige. Höstterminen pågår i regel i 19 veckor, medan vårterminen oftast pågår i 20 veckor. Det finns universitet som har längre respektive kortare terminer, men det är ovanligt.

 

I tabellen nedan berättar vi hur lång tid det tar att läsa olika typer av universitetsprogram i Spanien.

 

Typ av examen Längd
Kandidatexamen (Primer ciclo Graduo) 3 – 4 år
Masterexamen (Segundo ciclo Màster) 1– 2 år
Doktorsexamen (Tricer ciclo Doctor ) 3 – 4 år

Så fungerar antagningen till universitet i Spanien

I Spanien är det bara antagning en gång om året, det vill säga på hösten. Det finns inte heller någon antagningsenhet som berättar om du kommit in på det program du sökt till. Du måste själv ha kontakt med universitetet du är intresserad av, för att således anmäla dig och få reda på om du blivit antagen.

 

För att få den information du behöver rekommenderar vi att du kontaktar respektive universitet via deras officiella webbsidor. Du ska även ha i åtanke att vissa universitet har som krav att du måste ha intyg som säger att du behärskar engelska och/eller spanska på ett bra sätt.

 

I vilka städer är det populärt att plugga i Spanien?

Madrid och Barcelona är två studieorter som alltid är populära. Utöver de orterna väljer många svenskar att plugga i Costa Del Sol (tex. Marbella). De största fördelarna med att plugga i Costa Del Sol är att många svenskar bor där, samt för att det är billigare där än i storstäderna.

 

Är det en bra idé att läsa spanska i Spanien?

Det är en bra och populär idé att läsa spanska i Spanien. Utbildningsföretaget EF är mest populära. De erbjuder spanskakurser på två orter, det vill säga Marbella och Barcelona. Hos dem får du en officiell språkexamen, och deras utbildningar är CSN-berättigade.

 

3 populära universitet i Costa Del Sol

1.   Marbella Design Academy

Marbella Design Academy kan du bland annat läsa program som modedesign, grafisk design och inredningsarkitektur. Skolan hjälper dig även med att hitta bostad, och totalt går det 230 elever på universitetet. Undervisningen sker på engelska.

 

2.   Schellhammer Business School

Schellhammer Business School i Malaga kan du läsa kandidat- och masterprogram inom ekonomi. Undervisningen sker på engelska, och skolans grundare är en prisbelönt schweizisk professor vid namn Dr. Edward Schellhammer.

 

3.   ESIC Business & Marketing School

ESIC Business & Marketing School finns på tio olika platser i Spanien, däribland Marbella. Detta universitet är den första handelshögskolan i Spanien, och undervisningen sker på engelska.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik