fbpx

Nordic Marbella Invest

Att registrera svensk bil i spanien → Så fungerar det!

En blå bil som står på en asfalterad parkering

Så fungerar det med registrering av svensk bil i Spanien

Om du bestämt dig för att bo i Spanien permanent har du 6 månader på dig att registrera din bil i Spanien (från det officiella flyttdatumet).

 

I den här artikeln lär du dig allt om vad som gäller när du har en svensk bil i Spanien, såsom vad registreringsavgiften ligger på samt om du kan besikta din svenska bil i Spanien.

 

3 steg för att registrera en svensk bil i Spanien

  1. Ta reda på om ditt fordon räknas som nytt eller begagnat.
  2. Visa upp alla papper som behövs på det lokala trafikkontoret.
  3. Tänk dig för innan du skaffar hjälp med pappersarbetet.

 

1.   Är ditt fordon nytt eller begagnat

Om din bil har varit påställd i mindre än 6 månader och färdats mindre än 600 mil, då räknas den som ny enligt de spanska myndigheterna. I de fall då bilen inte uppfyller de ovanstående kriterierna räknas den som begagnad, och då gäller andra regler vid registreringen.

 

Tips: Värt att lägga märke till är att det ofta är lika smidigt att hyra en bil i Spanien jämfört med att köpa en bil i Spanien.

 

2.   Är ditt fordon nytt eller begagnat

Om ditt fordon räknas som begagnat ska du ta med alla originalhandlingar till ditt lokala trafikkontor (Jefatura Provincial de Tráfico). Du ska även ta med köpeavtalet, som i sin tur ska vara översatt till spanska.

 

Om din bil räknas som ny ska du ta med en faktura med bevis på att momsen är betald till trafikkontoret. Du måste även fylla i en blankett från den spanska skattemyndigheten (Agencia Estatal Tributaria) om du köpt fordonet i ett annat EU-land, såsom Sverige.

 

3.   Bli inte lurad om du skaffar hjälp

Det finns såväl privatpersoner som företag som försöker lura svenskar på pengar genom att “hjälpa till” med registreringsprocessen. Om du vill ha hjälp, se till att få ett fast pris samt att skaffa hjälp av en regelrätt advokat- eller jurist.

 

Konkurrensen är hög, och därför är också priset på dessa typer av tjänster relativt låga.

 

Kan du besikta en svensk bil i Spanien?

Det är tekniskt möjligt, men samtidigt en dum idé att besikta sin svenska bil i Spanien. Sekunden efter du fått residencia (tillstånd att bo i Spanien) får du inte köra din svenskregistrerade bil en meter. Det är alltså lika bra att besikta din bil i Spanien om du ändå ska bo där.

 

Vad kostar det att registrera en svensk bil i Spanien?

Att registrera en svensk bil i Spanien kostar i regel mellan cirka 10 000 och 15 000 kronor inklusive besiktning, körkortsansökan och avgift till advokatbyrå. Om du valt att anlita en juridik- eller advokatbyrå ser de till att alla papper är i ordning så du kan använda din bil i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts