fbpx

Nordic Marbella Invest

Renovera hus eller lägenhet i Spanien → Så fungerar det!

en man står på en utfällbar stege med en pensel i handen

Så fungerar det att renovera sin bostad i Spanien

Är det enkelt att renovera sin bostad i Spanien, och är det värt att köpa ett renoveringsobjekt i Spanien? Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

 

Är det en bra idé att köpa ett renoveringsobjekt i Spanien?

Det är ofta en bra idé att köpa ett renoveringsobjekt i Spanien. Du får nämligen använda det svenska ROT-avdraget, och utöver det får du ju faktiskt din bostad precis som du vill ha den. Det finns även områden där det inte går att bygga mer, där renoveringsobjekt är den enda lösningen.

Värt att lägga till är att det också finns bostäder i utmärkt skick i exempelvis Marbella och Malaga, som du inte behöver renovera över huvud taget.

 

3 tips innan du börjar renovera

 

1.   Jämför offerter från flera byggbolag

Du tjänar alltid på att ta in och jämföra offerter från flera byggbolag. Om du gör så maximerar du dina möjligheter för att få en prispressad renovering som inte kostar skjortan.

 

2.   Skaffa experthjälp

Du ska aldrig betala någonting, eller ens påbörja renoveringen innan du talat med en advokat. Det är nämligen viktigt att advokaten hjälper dig med eventuella bygglov samt ser till att du får nyttja ditt svenska ROT-avdrag.

Värt att lägga till är att många av de mäklarfirmor vi samarbetar med också kan hjälpa dig med hela renoveringsprocessen, från offert till bygglov och betalning.

 

3.   Begär ett fast pris

Som svensk ska du aldrig betala löpande för din renovering, så se till att den prisuppgift som lämnats via offerten verkligen är helt orubblig. Det finns nämligen spanska byggbolag som är kända för att “salta” räkningarna för personer som precis ska bosätta sig i Spanien.

 

Läs mer: Här bor det flest svenskar i Spanien.

 

Hur fungerar det med bygglov i Spanien?

 

Mindre bygglov (licencia de obra manor)

För i princip alla mindre renovationer behöver du ett mindre bygglov (licencia de obra manor). För att få det godkänt räcker det oftast att ta med en enkel skiss och byggbolagets prisförslag till kommunhuset, där de vill att du betalar en licensavgift på 5 % av projektets byggbudget.

Det tar i regel ett par veckor innan ditt mindre bygglov är beviljat, och det är extremt ovanligt med avslag för dessa typer av bygglov. Detta då kommunen mest är ute efter att få in licensavgiften.

 

Större bygglov (licencia de obra mayor)

Om du ska genomföra en större renovering, till exempel flytta en vägg eller bygga en pool, då är ofta ett större bygglov (licencia de obra mayor) nödvändigt. Det är kommunen som tar emot även denna handling, men tänk på att här behöver du ha kontakt med bland annat en arkitekt.

Om möjlighet finns ska du alltså se till att hålla projektet inom det som krävs för att ett mindre bygglov ska räcka.

 

Vad händer om du struntar i att söka bygglov?

Om du struntar i att söka bygglov är det lokalpolisen som tar hand om ärendet. Du får i detta fall betala böter samtidigt som bygget i princip alltid blir kraftigt försenat. I värsta fall kan du få riva hela byggnationen.

 

Lästips: Så fungerar det att bo i Spanien 6 månader om året.

 

Exempel på vad det kostar att renovera och bygga till i Spanien

 • Inomhusklinker kostar i genomsnitt cirka 300 kr per kvadratmeter.
 • Utomhusklinker kostar i genomsnitt cirka 300 kr per kvadratmeter.
 • Att måla alla innerväggar i ett hus kostar cirka 10 000 kr.
 • Ett nytt fönster kostar cirka 5 000 kr inkl. montering.
 • En pool på 6 gånger 3 meter kostar cirka 140 000 kr.
 • En pool med värmepump på 6 gånger 3 meter kostar cirka 200 000 kr.
 • Det kostar cirka 100 000 kr att renovera ett genomsnittligt stort kök.
 • Det kostar cirka 50 000 kr att renovera ett genomsnittligt stort badrum.
 • En AC kostar i genomsnitt cirka 6 000 kronor inklusive montering.

 

ROT-avdrag i Spanien

Du har rätt att nyttja ditt svenska ROT-avdrag i Spanien. Idag får du dra av 30 % av arbetskostnaden, medan det maximala avdragsbeloppet ligger på 50 000 kr per år. Det är vanligt att spanska byggbolag erbjuder att fixa allt det praktiska för att du ska få ditt ROT-avdrag beviljat.

 

Hur mycket kan du dra av?

Om du utför en renovering på 100 000 kr och ROT ligger på 30 %, då kan du dra av cirka 16 500 kr förutsatt att arbetskostnaden ligger på 50 % (50 000 kr). Som reglerna för ROT ser ut idag kan du i praktiken dra av arbetskostnader för cirka 150 000 kr (ca. €15 000) per år.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

 1. Du glömde en sak?
  När man gör större renoveringar så kräver kommunen en summa pengar som säkert ifall något blir skadat på kommunens mark!!
  Vi fick betala 6000euro men dessa pengar får man tillbaka om inget har blivit skadat och allt återställs.
  Det kan dock ta lite tid innan man får pengarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win