fbpx

Nordic Marbella Invest

Skatt vid försäljning av bostad i Spanien → Så fungerar det!

en villa med en "till salu" skylt utanför

Att sälja bostad i Spanien: Kostnader och skatter

Vilka avgifter är det som tillkommer när du säljer din bostad i Spanien? Den frågan svarar vi på i den här artikeln.

 

4 kostnader vid bostadsförsäljning i Spanien

  1. Mäklararvode.
  2. Hjälp av advokat.
  3. Värdeökningsavgift.
  4. Vinstskatt på bostaden.

 

Nedan berättar vi mer om de kostnader vi precis nämnt i mer detalj.

 

1.   Kostnader för mäklararvode

Ett vanligt mäklararvode i Spanien och Costa del Sol ligger på cirka 5 % av försäljningssumman. Den exakta procentuella avgiften varierar främst beroende på vilken mäklare du väljer, samt hur mycket din bostad är värd. Ju mer din bostad är värd, desto enklare är det att förhandla sig till ett lägre mäklararvode.

 

2.   Kostnader för advokathjälp

En vanlig kostnad för advokathjälp ligger på cirka 1 % av försäljningssumman. Den exakta procentuella kostnaden beror i regel på hur erfaren advokaten är samt hur bra du är på att förhandla.

 

3.   Kostnader för värdeökning

Värdeökningsavgiften, som på spanska heter plusvalia, är en lokal skatt du betalar till kommunen. Denna skatt har ingenting med din reavinst att göra, utan är en skatt som kommunen ska ha om fastighetens tomt ökat i värde.

 

Avgiften kan växla från cirka 15 euro till 15.000 euro. Faktorer som påverkar avgiftens storlek inkluderar hur stor tomt du hade, samt hur taxeringsvärdet för tomten utvecklats över tid.

 

Läs mer: Så fungerar det med skatt vid köp av bostad i Spanien

 

4.   Reavinstkostnader

Reavinstkostnaden, eller förenklat vinstskatten, ligger idag på olika belopp beroende på om du är resident (fast boende) eller icke-resident (ej fast boende). Residenta betalar en vinstskatt på 19 % på belopp upp till 6.000 euro, och en vinstskatt på 21 % av den del som överstiger 6.000 euro.

 

För icke-residenta är det en platt avgift på 19 % som gäller, oavsett försäljningsbelopp, så om du inte är fast boende slipper du betala den förhöjda vinstskatt som tillkommer vid försäljningsvärden på över 6.000 euro.

 

Värt att tänka på är att din advokat ska ha 3 % av försäljningsbeloppet som ett förskott som hon betalar in till spanska Skattemyndigheten (Hacienda). De tar beloppet som ett förskott, och betalar tillbaka summan eller delar av summan inom 6 månader om reavinsten blev lägre än 3 %.

 

Men i regel blir reavinsten betydligt högre än 3 %, vilket medför att du måste betala in resten av beloppet till spanska Skattemyndigheten i god tid.

 

Värt att tänka på är att det alltid är en bra idé att anlita en advokat vid bostadsaffärer. Många mäklarbyråer i Costa del Sol har advokater som arbetar för dem, så att anlita rätt mäklarbyrå är viktigt oavsett om du ska köpa eller sälja din bostad i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 svar

  1. Hej! Hur gör man om man tvistar om värderingen av huset (vid skilsmässa) om en skal köpa ut den andre? Vilket pris gäller? Förstått att det är svårt att få en relevant värdering av mäklare. Tacksam för ditt svar!

    1. Det finns inget konkret pris enligt lag utan båda parterna måste komma överens. Det absolut vanligaste är att man inhämtar en värdering från flera mäklare för att sen mötas på ett medelvärde av dessa värderingar. Hoppas det hjälper och lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win