fbpx

Nordic Marbella Invest

Sjukvård i Spanien → Så fungerar det!

Tre läkare står och kollar på en röntgenbild

Allt om hur det fungerar med sjukvård i Spanien för svenskar

Du är i bra händer om du blir sjuk i Spanien eller på Solkusten. Men vilka regler gäller för svenskar? Det vill säga; vad händer om du som svensk blir sjuk i Spanien?

 

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

Viktiga telefonnummer

112 – Spaniens akutnummer för både polis och sjukvård.

061 – Spaniens akutnummer för ambulans och sjukvård.

091 – Spaniens akutnummer för polis.

 

Läs mer: Så är det att jobba i Spanien.

Får du bra sjukvård i Spanien?

Ja, du får bra sjukvård i Spanien oavsett om du är fast bosatt, om du semestrar i Spanien eller om du bara hälsar på någon du känner. Generellt är den spanska sjukvården minst lika bra som den svenska, så du behöver inte känna dig orolig över att få en sämre vård i Spanien än i Sverige.

Vad kostar det att få sjukvård i Spanien?

Du får subventionerad sjukvård på samma sätt som spanjorer oavsett om du är fast bosatt i landet eller inte. Värt att lägga märke till är att du som turist inte får söka dig till Spanien bara för att få vård där, då den svenska staten endast betalar för akut och oplanerad sjukvård när du besöker Spanien.

Sjukvård som permanentboende i Spanien

Som permanentboende i Spanien har du rätt till den spanska publika sjukvården på samma sätt som du har rätt till offentlig sjukvård i Sverige. Du kan även välja att teckna en privat sjukförsäkring i Spanien, men den offentliga vården är av så pass hög klass att det i regel inte behövs.

 

Läs mer: Här bor det flest svenskar i Spanien.

Kan jag få en svensk läkare i Spanien?

Ja, du kan utan problem få en svensktalande läkare i Spanien och Solkusten. Det finns nämligen två bra kliniker med svenska läkare i Fuengirola och Marbella. Värt att notera är att du ofta kan få tag på en svensk eller engelsk tolk om du besöker en klinik som inte har en nordisk läkare.

Clinica Normed (Marbella)

Clinica Normed är en skandinavisk-spansk klinik som specialiserar sig på bland annat allmänmedicin, akutmedicin, öron-näsa-hals och allmänkirurgi. Kliniken har öppet mellan 9:30 och 17:30 på helgfria vardagar, och deras telefonnummer är 952 836 377.

 

Clinica Medic (Fuengirola)

På denna klinik hittar du både en norsk och en svensk läkare. Deras öppettider är mellan 9:30 och 17:30 alla helgfria vardagar.

 

Sjukvård som turist i Spanien

Som turist måste du ha med ditt EU-kort som ger dig rätt till akut sjukvård i hela EU och EES, inklusive Spanien förstås. Om du inte har med dig EU-kortet till Spanien går det bra att ansöka om det i efterhand. Du kan därmed bli beviljad ersättning om du redan betalat för vården.

Hur är det att bli inlagd på ett spanskt sjukhus?

Att vårdas på ett spanskt sjukhus fungerar ungefär som att bli vårdad på ett svenskt sjukhus, men det finns en stor skillnad. På spanska sjukhus är det normalt att den sjukes anhöriga ständigt vakar över den sjuke, så det är vanligt att anhöriga är på plats i princip dygnet runt. Så fungerar det inte i Sverige, där vi är vana att sjukhuspersonalen tar hand om våra anhöriga medan vi i stället kommer på besök under de uppsatta besökstiderna.

 

Det spanska sjukhusväsendet räknar alltså med att du har anhöriga som hjälper dig dygnet runt om du blir sjuk, och med allt som inte kan räknas som sjukvårdsuppgifter. Men du behöver inte hälsa på din anhörige dygnet runt, eller för den delen kräva att andra vakar över dig. Fast du får samtidigt vara beredd på att rumskompisen och dess anhöriga ofta småpratar och tittar på tv långt inpå småtimmarna.

 

Läs mer: Hur många svenskar bor det i Spanien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win