fbpx

Nordic Marbella Invest

Att gå i spansk skola som svensk → Så fungerar det!

Ordet TEACH (lärande) skrivet med bokstavstärningar

Så fungerar det att gå i spansk skola som svensk

Som fast boende i Spanien har dina barn full rätt att gå i spansk skola, så i den här artikeln lär du dig hur det fungerar samtidigt som du får relevanta tips.

 

Är det en bra idé att låta barnen gå i en spansk skola?

Om du och dina barn har tänkt att stanna i Spanien för gott är det en bra idé att låta barnen gå i en spansk skola. Främst tack vare att barnen på så sätt integreras snabbare i det spanska samhället, men även då dina barn snabbare lär sig det spanska språket.

 

Det finns också fördelar med privata skolor såsom Svenska Skolan Marbella, men där är samtidigt språkundervisningen i spanska inte lika intensiv. Inlärningen av det spanska språket kan även fördröjas då ditt barn sannolikt pratar svenska med sina klasskamrater på rasterna.

 

Vad krävs för att dina barn ska få gå i spansk skola?

För att dina barn ska få gå i en spansk skola måste du vara inskriven i kommunen (padron) samt vara skatteskriven i Spanien. För att bli skatteskriven i Spanien, det vill säga resident, måste du (och/eller din partner) ha ett arbete vars inkomst kan försörja hela familjen.

 

Är det en svår omställning att gå en spansk skola?

Ja, det är ofta en svår omställning att låta dina barn gå i en spansk skola. Det blir i princip alltid en stor kulturkrock, såväl för dig som förälder som för barnen. Nedan berättar vi om 3 viktiga skillnader mellan den kommunala skola som finns i Sverige kontra den kommunala skola som finns i Spanien.

 

3 skillnader mellan skolan i Sverige kontra Spanien

  1. Det är mer fokus på disciplin i den spanska skolan.
  2. Offentliga skolor i Spanien kostar (lite) pengar. Den allmänna skolan i Sverige är i sin tur helt gratis.
  3. Säkerheten är högre vid de spanska skolorna.

 

Nedan pratar vi mer om skillnaderna i större detalj.

 

1.   Det är hårdare disciplin i den spanska skolan

I den offentliga skolan i Spanien är det vanligt med pricksystem där eleverna får en eller flera prickar om de skulle bete sig illa. Elever som samlat på sig många prickar kan bland annat få kvarsittning eller förbud för att få följa med på skolutflykter. Det värsta straffet är att bli avstängd från skolan helt och hållet.

 

I de lägre klasserna, såsom tidiga grundskolan, är det vanligare med “lugna zoner” där barnen får sitta och tänka igenom och reflektera över sina handlingar om de gjort någonting dumt. Belöningar för elever som sköter sig väl är också vanliga.

 

Utöver detta har den spanska skolan full fokus på att dina barn ska lära sig spanska så fort som möjligt. Det spelar ingen roll om du föredrar att dina barn pratar svenska, för de måste lära sig spanska i vilket fall. Dina barn får alltså extra undervisning i spanska tills de lärt sig språket så pass väl att de kan hänga med på lektionerna.

 

Lästips: Det finns många internationella skolor i Costa Del Sol som är av bra kvalitet.

 

2.   Offentliga skolor i Spanien kostar pengar

I Spanien kostar saker som skolböcker, skolbuss och skollunch pengar. Detta till skillnad från Sverige där i princip alla skolrelaterade aktiviteter är kostnadsfria.

 

I Spanien kan du söka bidrag för att finansiera kostnaderna, men då stödet är behovsprövat är det inte säkert att du blir beviljad ett sådant. Och även om du blir beviljat det högsta stödet täcker inte det samtliga skolrelaterade kostnader i vilket fall.

 

3.   De spanska skolorna har högre fokus på säkerhet

Skolor i Spanien är i regel kraftigt avgränsade med murar och/eller höga grindar som bara öppnas när eleverna ska passera. Utöver det släpps inte barnen ut till andra än sina vårdnadshavare, eller eventuellt någon annan om en sådan överenskommelse är gjord med läraren vid ett tidigare tillfälle.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win