Allt om hur du startar företag i Spanien
Att som svensk starta ett företag i Spanien, eller varför inte Costa Del Sol, är en bra idé, och svårt är det inte. Här berättar vi hur det går till.
2 sätt att starta eget företag i Spanien
1. Att starta en enskild firma
För att registrera en enskild firma bokar du en tid hos Skattemyndigheten. Till dem tar du med dig en legitimationshandling där ditt spanska NIE-nummer framgår. Du behöver även visa upp ditt pass samt ifyllda registreringsblanketter.
Du ska också anmäla att du startat ett företag till spanska Försäkringskassan, som i sin tur begär ett mindre belopp av dig varje månad. Det beloppet täcker bland annat sjukvård samt en viss del av din pension.
2. Att starta ett privat aktiebolag
Du kan också välja att starta ett privat aktiebolag. För att göra det behöver du lämna in en bolagsansökan till den spanska nationella polisen. Alternativt kan du välja att lämna in handlingarna i en spansk ambassad i Sverige eller ett spanskt konsulat i Sverige.
I samband med att du ansöker om att starta ett eget bolag måste du visa upp ditt pass, samt ett intyg på att du har minst 3 000 euro på ditt företagskonto.
Övriga typer av företagsformer
Du kan även starta upp en spansk filial av ditt svenska företag, samt starta upp ett publikt aktiebolag. Att göra så är dock mycket krångligt, och förenat med såväl hård byråkrati som stora uppstartsavgifter. Att starta ett privat bolag eller en enskild firma är i princip alltid det bästa valet.
Tips: Om du inte vill bli företagare kan du i regel lätt skaffa jobb i Spanien.
Det är viktigt att ta hjälp av en revisor
För att kunna starta ett bolag i Spanien krävs i princip alltid antingen en erfaren revisor eller en advokat. Att försöka starta upp ett bolag i egen regi är i princip alltid en dålig idé då det finns mycket som behöver göras, och därmed mycket som kan gå fel.
I Spanien kallas en revisor för Gestor eller Economista. De huvudsakliga anledningarna till att du behöver en revisor är att den spanska byråkratin är svår att förstå sig på. Lika svårtydda är även regler du måste följa som in sin tur revisorn (eller advokatbyrån) har full koll på.
Skatteregler för företagare i Spanien
Moms och företagsskatt
Du måste alltid betala moms och övriga skatter, oavsett företagsform. Momsen i Spanien är generellt låg, och ligger vanligtvis på cirka 21 %. Momssatsen kan även ligga på 10, 4 eller 0 %, men det är ovanligt.
Exempel på momssatser
- Moms på 21 %. Detta är den absolut vanligaste momssatsen på alla beskattningsbara produkter.
- Moms på 10 %. Gäller vid köp av exempelvis biljetter till sportevenemang, alkoholhaltiga drycker, försäljning av nyproducerade bostäder och nattklubbsbesök.
- Moms på 4 %. Gäller vid köp av exempelvis tidningar, bröd, mjölk, ägg, frukt och apoteksprodukter.
- Moms på 0 %: Gäller vid köp av exempelvis guldmynt, försäkringspremier och båt- samt flygbiljetter.
Modulbeskattning
Du kan även välja på att betala en fast avgift för skatter och moms med hjälp av en så kallad modulbeskattning.
Bokföring av moms och skatter
Som grundregel ska du redovisa momsen var tredje månad, men ibland behöver du i stället ta hänsyn till momsperioder. Värt att notera är också att du måste vänta tills årsskiftet innan du kan få tillbaka dina momspengar, om du har rätt till det vill säga.
Vi vill återigen förtydliga att de regler som finns för bokföring och företagande skiljer sig mellan Spanien och Sverige, så det är därför av stor vikt att du anlitar en bra revisions- eller advokatfirma.
Värt att veta om att starta företag i Spanien
I Spanien och främst längs med Costa Del Sol finns det hundratals svenska företagare som arbetar med allt ifrån bilar och bygg till sökmotoroptimering och webbdesign. Om du idag arbetar inom en bransch som du tror kommer att fungera i Costa Del Sol-området är det en bra idé att satsa.
Tips: Det är också populärt att bo i Spanien men jobba i Sverige
Du måste ha en bra affärsidé
Innan du tar kontakt med en revisor eller en advokat ska du försäkra dig om att du har en solid affärsidé. Tänk i detta skede på vad du kan, vilka behov du täcker, vilka målgrupper du har samt vilken prisnivå du ska ha på dina produkter.
När du har en bra överblick gällande hur affärsidén ska se ut, då får du betydligt lättare att exempelvis hyra en lokal samt att ta ett företagslån.
Du bör ha en separat lokal
Om du inte kan eller vill arbeta i hemmet kan ett kontorshotell vid Solkusten vara en bra idé. Då betalar du en fast hyra för att få en skrivbordsplats på ett regelrätt kontor. Du kan även köpa en lokal och anpassa inredningen så att den passar för ditt företag.
Att hyra ett kontor är också en bra idé, men samtidigt dyrare jämfört med att hyra en plats på ett kontorshotell.
2 svar
Hej, Karl.
Vi åker ned i Augusti till Torre del Mar.
Ska åter göra allt för att kontakta människor på plats.
Jag har 4 examen, men får inget jobb som “gammal” i Sverige.
-Amerikansk yrkespilot propeller
-Beteendevetare i psykologi med viktiga påbyggnader
-Gymnasielörare
-Högskoleexamen i Informatik, med byggtekniska kurser och arbetsledning.
Just det sista tror jag kan vara en idé, att starta inom byggdesign/hantverkshjälp?
Hur går jag vidare med “Byggrelaterat”
Min fru har varit chef många år i Sverige inom Socialtjänst och omskolat till Inköpare.
Hon söker också inom Vård/Omsorg/Inköp och Handel.
Vänligen
J
Hej Johan, det finns en del Skandinaviska aktörer på den Spanska byggmarknaden så det kan säkert fungera. Jag skulle rekommendera dig att söka kontakt med dom och försöka förstå hur det fungerar och sen kan du testa starta något eget. Lycka till!