fbpx

Nordic Marbella Invest

Så skaffar du ett NIE-nummer! (Komplett guide)

Ett pass ligger på ett träbord

Allt om hur det fungerar med NIE-nummer i Spanien

Ett NIE-nummer ofta ett måste om du vill bo i Spanien. Men vad är ett NIE-nummer, och hur skaffar du det? De frågorna och fler besvarar vi nu.

 

Vad är ett NIE-nummer?

Ett NIE-nummer fungerar som ett spanskt personnummer, fast för utlänningar (i detta fall svenskar). NIE-numret är alltså ett identifikationsnummer som du använder för att bland annat kunna öppna ett spanskt bankkonto samt för ett skaffa mobil- och internetabonnemang.

 

Exempel på tillfällen du behöver uppge ditt NIE-nummer

 • Du ska flytta till Spanien.
 • Du ska köpa ett hus eller en lägenhet i Spanien.
 • Du ska ansöka om bygglov för ditt spanska hus.
 • Du ska jobba i Spanien.
 • Du ska starta företag i Spanien.
 • Du ska betala skatt i Spanien.

 

Vad betyder NIE-nummer?

NIE-numret är en förkortning för “numero de identidad de extranjero”, som direktöversatt till svenska betyder “identifikationsnummer för utlänningar”. Om du enkelt vill kunna förklara vad ett NIE-nummer är, säg då att det är som ett spanskt personnummer för icke-spanjorer.

 

3 steg för att ansöka om ett NIE-nummer

 

1.   Boka in en tid hos Policia Nacional

Det gör du genom att besöka Policia Nationals webbsida, som för övrigt bara finns på spanska. Värt att notera är att Google Translate fungerar utmärkt.

 

När du tagit dig till webbsidan, uppge vilken region du kommer att bo i (tex. Malaga) och klicka därefter på “Acceptera” (Aceptar).

 

 

 

I nästa vy uppger du först på vilket poliskontor du vill ha ditt möte…

 

 

…därefter uppger du att du vill ansöka om ett NIE-nummer genom att klicka på POLIS-CERTIFIKAT OCH NIE UPPDRAG (POLICIA-CERTIFICADOS Y ASIGNACIÓN NIE).

 

 

Efter detta får du information om vilka dokument som behövs när du är på mötet på polisstationen. Tryck på “Gå in” (Entrar) för att ta dig till nästa vy.

 

 

Därefter ska du uppge dina passuppgifter (Pasaporte) eftersom du varken har något NIE-nummer eller spanskt ID-nummer att identifiera dig med. Klicka på “Acceptera” (Aceptar) för att ta dig till nästa vy.

 

 

Vid den sista fliken klickar du på “Begär möte” för att bekräfta din bokning.

 

Läs mer: Här bor det flest svenskar i Spanien.

 

2.   Fyll i de formulär som krävs

Innan du tar dig till mötet är det ett måste att du fyller i två formulär: EX-15 och Modelo 790. EX-15 är ett ansökningsformulär där du fyller i dina personuppgifter och uppger varför du behöver ett spanskt NIE-nummer. Modelo 790 är i sin tur ett formulär du fyller i för att betala ansökningsavgiften till Polisen.

 

Innan mötet måste du ta din Modelo 790-blankett till en spansk bank för att du således ska kunna förhandsbetala avgiften. Banken vet vad dokumentet handlar om, och så länge det är korrekt ifyllt behöver du bara lämna fram det och betala.

 

 

3.   Ta med alla dokument som behövs

Som utländsk medborgare är det viktigt att du tar med dig dokumentation som förklarar varför du bosätter dig i Spanien. Dessa typer av dokument inkluderar ofta:

 

 • Anställningsbevis (eller ansökan om att starta ett eget företag)
 • Köpekontrakt för lägenhet eller hus

 

Dokumenten som styrker din argumentation för att du ska bosätta dig i Spanien ska finnas i såväl originalformat som kopia.

 

Utöver de ovan nämnda dokumenten ska du även ta med dig:

 

 • Ditt pass (inklusive utskriven fotokopia av ditt pass)
 • EX-15-formulärtet (som ska vara ifyllt innan mötet)
 • Modelo 790-formuläret (som ska vara ifyllt och stämplat av banken innan mötet)

 

Läs mer: Så är vädret i Spanien.

 

Svar på vanligt ställda frågor

 

Kan jag ansöka om ett NIE-nummer från Sverige?

Ja, du kan ansöka om ett spanskt NIE-nummer från:

 • Spanska ambassaden i Stockholm (emb.estocolmo@maec.es)
 • Spaniens konsulat i Göteborg (consulgot@gmail.com)
 • Spaniens konsulat i Lund (spanish.consulate@holmbergs.cc)
 • Spaniens konsulat i Helsingborg (spanskakh@ametller.se)

 

I regel föredrar konsulaten och ambassaden att bli kontaktade via de e-postadresser som uppgetts ovan.

 

Är det svårt att ansöka om NIE-nummer i Spanien?

Om du inte talar spanska är det svårt att ansöka om ett NIE-nummer i Spanien. Det hjälper i detta fall inte om du pratar flytande engelska, då det är spanska som gäller vid ansökningsmötet. Men det finns gott om förmedlare som hjälper dig med din ansökan mot betalning.

 

Vad kostar det att ansöka om NIE-nummer i Spanien?

Om du fyller i alla papper själv och sköter kommunikationen på polisstationen, då kostar det bara 11 euro (ca. 100 kr). Men om du behöver hjälp i form av ett juridiskt ombud måste du i regel betala omkring 130 euro (ca. 1 300 kr) för att ombudet ska hjälpa dig fylla i alla papper inför mötet.

 

Vem behöver ett NIE-nummer?

Alla personer som bor i Spanien i över 3 månader och samtidigt inte är spanska medborgare behöver ett NIE-nummer. Numret fungerar i sin tur som ett identifikationsnummer som behövs om du exempelvis ska öppna ett bankkonto eller köpa en bil i Spanien.

 

Är NIE-nummer och residencia samma sak?

Nej, det spanska NIE-numret fungerar som ett personnummer för utlänningar, medan residencia fungerar som ett uppehållstillstånd för utlänningar. Svenska medborgare har rätt att stanna i Spanien 3 månader i följd utan att skaffa residencia.

 

När du bestämt dig för att flytta till Spanien är det en bra idé att ansöka om residencia direkt vid ankomst. Om du gör så får du ett NIE-nummer per automatik om du inte redan har ett sådant.

 

Behöver jag förnya mitt NIE-nummer?

Nej, ditt NIE-nummer gäller livet ut. Det spelar alltså ingen roll om du flyttar från Spanien, då ditt NIE-nummer aldrig försvinner eller förändras. Du kan dock behöva beställa ut ett nytt bevis att du har ett NIE-nummer, då originalpappret endast har en giltighetstid på 3 månader.

 

Hur lång tid tar det att få sitt NIE-nummer?

Om du ansöker via en polisstation i Spanien tar det i regel bara några dagar att få sitt NIE-nummer. När du ansöker om ett NIE-nummer via en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat måste du i regel vänta mellan 1 och 3 veckor på att få ditt NIE-nummer.

 

Det smidigaste är alltså att själv (eller med hjälp av ett ombud) ansöka om ett NIE-nummer på plats. Om du lyder det rådet ansöker du först om ditt NIE-nummer på en polisstation, och efter några dagar hämtar du ut en bekräftelse på att ditt NIE-nummer beviljats på samma ställe.

 

Behöver jag ett NIE-nummer som ej fast bosatt i Spanien?

Som vanlig turist behöver du inte ha ett NIE-nummer, men så fort du har juridiska eller ekonomiska intressen i Spanien måste du ha ett NIE-nummer. Om du exempelvis bor i Spanien 6 månader om året och äger din egen bostad, då behöver du ett NIE-nummer.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 svar

 1. jag skall köpa en lgh på Mallorca, i Palma. Lgh är nyproducerad och klar nu, Jag behöver ett NIE nummer, verkar krångligt.

 2. Hej! Jag och min vän ska flytta ner till Spanien och vi vill gärna ha möjlighet att köpa mark/lägenhet när vi kommer ner. Jag har hört att man måste skaffa sig ett Spansk NIE nummer och jag hoppas att jag kan få hjälp av er här inne att få tag på ett. Väldigt tacksam för hjälp.
  Mvh
  Lucas Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik
Qeydiyyat zamanı promokod yazmasanız, bonus qazana bilməyəcəksiniz. 1win Mərc eləmək və kazinoda oynamaq üçün hesabınıza daxil olun. 1win aviator Bunlara futbol, basketbol, voleybol, tennis, həndbol, beysbol, xokkey və başqa idman növləri daxil edir. təkmil versiyasından istifadə etdiyinizə Siz bu oyunları oynayaraq bəxtinizi sınaya və ilk mərcinizin minlərlə mislini qazana bilərsiniz. 1win